Loading...

Falkenbach - Tiurida

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2011

Tracklist

1. Intro 01:38
2. ...Where His Ravens Fly... 07:25
3. Time Between Dog and Wolf 06:01
4. Tanfana 05:32
5. Runes Shall You Know 05:59
6. In Flames 07:53
7. Sunnavend 05:51
8. Asaland (Bonus Track) 04:06

Falkenbach is een zogenoemde folk/viking metalband uit Düsseldorf, Duitsland. Het is een eenmansproject waar in eerste instantie vrij geheimzinnig over werd gedaan. Het blijkt hier te gaan om Markus Tümmers (artiestennaam Vratyas Vakyas), in zijn jeugd heen en weer geslingerd tussen Duitsland en IJsland, wat zijn artiestennaam wel verklaart. Al vanaf 1989 maakt deze enigszins zonderlinge eenling muziek onder de naam Falkenbach. Demo's vinden op onregelmatige momenten hun weg naar de buitenwereld, intervallen van een jaar of vijf zijn niet uitzonderlijk. Dat patroon zet zich voort op het moment dat Falkenbach in de gelegenheid wordt gesteld om cd's uit te brengen, er zit geen regelmaat in het verschijnen daarvan. Het voorlaatste werkstuk Heralding – The Fireblade dateert alweer uit 2005 en was in feite een verzameling van ouder werk. Het werd dus ook echt wel tijd voor een nieuw stukje huisvlijt. Tiurida is sinds het full length debuut ...En Their Med RikiFara.... in 1996 inmiddels het vijfde volledige album.

Muzikale grenzen worden al langer overschreden, het plaatsen van labels op muziek of het in hokjes stoppen is tegenwoordig steeds minder toepasselijk. Ook voor deze pagan/viking/folk met black metal roots (doe ik het stiekem toch) geldt dat diverse muzikale horizonten worden verkend. Dat lang niet alles derhalve rock of metal gerelateerd is nemen we daarbij derhalve maar voor lief. Bovendien is folkmuziek in al zijn variëteiten eigenlijk al lang geen vreemd verschijnsel meer binnen de hardere muzieksoorten. Falkenbach omarmt deze overpeinzingen dan ook in al zijn glorie (de betekenis van Tiurida).

Het album wordt op gang getrokken door zwaar hoorngeschal over rustige natuurgeluiden heen. Where His Ravens Fly zet dan duidelijk de toon voor het album: een midtempo symbiose tussen klassieke folk en heavy metal met als toegevoegde waarden de heldere zang en akoestische gitaarstukken. Fraai opgebouwd rond een melodietje dat daarna maar niet uit je hoofd wil verdwijnen. Goed beschouwd is eenvoud troef en is dit nummer, zoals zo vaak bij Falkenbach, een herhalingsoefening rond eenzelfde melodie. Maar blijkbaar werkt het dus. Van dit stramien wordt op de tracks van dit album eigenlijk nauwelijks afgeweken. Wel is het zo dat het ene nummer wat zwaarder op de maag ligt dan het andere. Time Between Dog And Wolf bijvoorbeeld klinkt een stuk heavier dan het vorige nummer, vooral doordat hier in eerste instantie geen gebruik wordt gemaakt van cleane zang, maar van een zwartgallige scream.

Het volledig instrumentale Tanfana lijkt in eerste instantie een vreemde eend in de bijt. Hoewel het puur in muzikaal opzicht wat af lijkt te wijken, past het qua thematische aanpak echter precies in het eerder beschreven stramien zoals de nummers op dit album zijn opgebouwd. En waarom moet ik als ik dit nummer beluister zo aan de Efteling denken? In Flames is dan net als Time Between Dog And Wolf een track met een wat steviger aanpak, hier ligt de aanpak wat meer in de lijn van heavy metal. Hier wordt mooi gebruik gemaakt van dynamiek tussen het akoestische tussenstuk om het daarna aanzwellende geweld te accentueren. Over het geheel is Tiurida vooral langzamer/midtempo uitgevallen en kent zijn epische momenten, van versnellingen lijkt geen sprake. Het album bevat relatief weinig zang, al wordt dan wel afgewisseld tussen screams en cleane, bijna vertellende zang. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het Nederlandse Heidevolk. Daarmee lijkt het vooral een typische luister cd geworden, zonder dat het aanwijsbaar uitsteekt boven genregenoten.

Falkenbach = Vratyas Vakyas (Markus Tümmers)

Sessiemuzikanten:

Tyrann - Vocals

Hagalaz - Guitar, Keyboard

Boltthorn - Drums

Alboin - Bass