Loading...

Kampfar - Mare

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-04-2011

Tracklist

1. Mare (06:24)
2. Ildstemmer (05:05)
3. Huldreland (05:19)
4. Bergtatt (05:28)
5. Trolldomspakt (05:41)
6. Volvevers (03:28)
7. Blitzwitch (06:16)
8. Nattgang (05:11)
9. Altergang (02:28)
10. Bergtatt (In D Major) (Bonus Track) (05:28)

De geschiedenis van het Noorse Kampfar laat zich grofweg verdelen in twee periodes. De band is in 1994 begonnen door zanger (en op dat moment ook nog drummer) en oerlid Dolk. Deze black metaller in hart en nieren ging (noodgedwongen?) een samenwerkingsverband aan met folk gitarist/bassist Thomas om zijn eerste stukjes muziek onder de naam Kampfar te vereeuwigen. De typische combinatie van black metal en klassieke folk van beide mannen leidde daarmee min of meer toevallig tot het kenmerkende geluid van de band. Deze combinatie van de twee uiterste muzikale achtergronden hield stand tot 1999 en werd bezegeld met het uitbrengen van een tweetal EP's en twee volledige albums. En, zoals het cliché voorschrijft: daarna werd het stil rond de band.

In 2003 begint de volgende episode in de geschiedenis van Kampfar. Met het toetreden van drummer Ask en bassist Jon (en daarmee een minder prominente rol voor Thomas, die als sessiemuzikant aan de band zal blijven verbonden) wordt gewerkt aan een doorstart. Het geluid van de band kende in de loop van de jaren al wel wat veranderingen, dat zal nu niet anders blijken te zijn. In 2006 (Kvass) en 2008 (Heimgang) worden alweer reguliere cd's op de mensheid losgelaten, waarmee Kampfar aantoont met hernieuwd elan de black metal wereld te zullen gaan bestormen. Dat krijgt dit jaar een vervolg met het verschijnen van Mare. Kampfar is inmiddels een gevestigde naam in de Europese folk/pagan black metal scene, met name in Nederland kent de band een trouwe schare fans. Of zou dat te maken hebben met het gegeven dat drummer Ask al weer een paar jaar in het epicentrum van de Nederlandse folk metal scene woont (Arnhem) en er een graag geziene gast is in de lokale horeca?

Met Mare bevestigt Kampfar zijn naam als toonaangevende black metal act met folky invloeden. Gebleven zijn de vertrouwde elementen van Kampfar: de rauwe intense vocalen van Dolk, de eenvoudige en toch pakkende gitaarriffs, en de goed in elkaar zittende songs kunnen we nauwelijks nog verrassend noemen. Het siert de band dat ze niet voor de gemakkelijke weg kiezen en voortdurend proberen (ver)nieuwe(nde) elementen, weliswaar spaarzaam, aan hun muziek toe te voegen. Zo is er niet in de laatste plaats de productie van Peter Tägtgren, waarmee volgens de band zelf voor het eerst met een echte metal producer gewerkt werd, die het album een lekker zwaar geluid meegeeft. Het drumwerk is dwingend aanwezig, de bas is goed te horen en de krijsende vocalen springen er echt uit. Heel subtiel zijn er hier en daar ook keyboardgeluiden toegevoegd, die op de achtergrond zorgen voor een net wat voller geluid. Als bijgevolg van dit alles kunnen we concluderen dat het geluid van Kampfar op Mare minder gitaar geörienteerd is dan de trouwe fan gewend zal zijn.

Voor de neutrale luisteraar en muziekliefhebber (zoals ondergetekende) klinkt Mare “gewoon” als een vette black metal cd. Vanaf de opener, het titelnummer, word ik al aangenaam verrast. Mare is een pakkend nummer, ik zou het bijna swingende black metal willen noemen. Enerzijds dreigend, duister; anderzijds groovy door de afwijkende (drum) ritmes en de swingende feel. Ildstemmer pakt dit na het piano-intro meteen weer op. De band trekt hier behoorlijk hard van leer, desondanks blijft ook deze track het pakkende effect behouden. Dit soort nummers komen we het meest tegen op het album. Huldreland neemt dan gas terug, hier is het een duistere dreiging die de boventoon voert. Een mooie afwisseling tussen de uptempo nummers. Ook Volvevers wijkt wat af van de gemene deler die het album beheerst; weinig vocalen en het doet me wat aan thrash metal denken, zeker het meest toegankelijke nummer van de cd. Nattgang geeft me datzelfde old school gevoel, bijna catchy, zin om mee te swingen, en toch ten allen tijden heavy en donker. Ik denk dat zelfs niet black metal fans met dit album uit de voeten moeten kunnen. Kampfar ontstijgt met Mare naar mijn mening het label folk of pagan black metal, deze cd heeft na meerdere luisterbeurten nog veel te bieden.

Dolk - Vocals

Jon - Bass

Ask - Drums