Loading...

Midnattsol - The Metamorphosis Melody

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 26-04-2011

Tracklist

1. Alv (01:45)
2. The Metamorphosis Melody (05:52)
3. Spellbound (05:23)
4. The Tide (05:16)
5. A Poet's Prayer (05:31)
6. Forlorn (04:49)
7. Kong Valemons Kamp (06:34)
8. Goodbye (03:31)
9. Forvandlingen (06:53)
10. Motets Makt (05:21)
11. My Re-creation (05:24)

Midnattsol is in 2002 opgericht door de Noorse zangeres Carmen Elise Espenæs (bijna beter bekend als zijnde het zusje van Liv Kristine) en de Duitse gitarist Christian Hector (inmiddels niet meer in de band). Na een redelijk bestaan in de marge begint de band inmiddels wat naamsbekendheid te vergaren. Alhoewel Midnattsol nog maar relatief kort bekend is, hebben ze volgens horen zeggen al veel fans en harten voor zich gewonnen. Als je, na nog maar een paar jaar actief te zijn, al vergeleken wordt met bands als Nightwish en Lacuna Coil, doe je toch wat goed denk ik. The Metamorphosis Melody is alweer hun derde album en belooft weer een mooi plaatje van dit Noorse vijftal te zijn. Nou… we gaan het ontdekken!

Dit album moet het wel hebben van pakkende intro’s en de flinke dubbele bas drum die overal en nergens opduikt. Op het muzikale vlak heb ik zeer weinig aan te merken, het klinkt gewoon erg goed! Een tikje sprookjesachtig hier en daar, met soms een wat duister ondertoontje. Vrolijke gitaardeuntjes gespeeld door razendsnelle vingers worden afgewisseld met wat bruter ragwerk in de refreinen, waar de melodieuze vlakken worden overgedragen op de duidelijk geoefende stem van Carmen Elise Espenæs.

Toch hoeft het feit dat je met een goede stem vast en zuiver kan zingen niet alles te zeggen. Carmens stem heeft mij niet hele album door echt kunnen boeien helaas, en dat zet al een enorme domper op een overigens prima album. Emotie ontbreekt, eveneens creativiteit en afwisseling in hard en zacht. Daarnaast heeft Midnattsol wel een voorliefde voor experimenteren met tempo’s en maten. Zo word je vaak op het verkeerde been gezet, en moet je vaak even vinden op welke maat je nou met je hoofd moet gaan gooien… want op The Metamorphosis Melody ontbreekt het niet aan stukken dat je even goed kan gaan headbangen. Dit spelen met maten klinkt totaal niet verkeerd, en zal je eerst misschien verwarren maar daarna verrassen.

Het zal wat wennen zijn voor de fans van de meer rechttoe rechtaan muziek, maar liefhebbers van het complexe en epische zal dit album zeker aanspreken. Want ook aan lichtelijk epische klanken ontbreekt het niet, met hier en daar wat violen die harmonieus samenwerken met lekker bruut gitaarwerk. Ondanks dat de zang niet echt iets is om over naar huis te schrijven, is het geen zonde van je geld om dit album in huis te halen, hoewel je misschien een paar luisterbeurten nodig hebt om deze plaat op waarde te schatten. Op muzikaal gebied snap ik dat deze band vergeleken word met grote namen, en ik weet haast wel zeker dat, ondanks het feit dat Carmen mij niet kon bekoren, dat ze voor andere mensen klinkt als een engeltje. Want ze heeft best wat… alleen wat dat is, is voor mij een goede vraag en voor een ander een weet.

Carmen Elise Espenæs - Vocals

Alex Kautz - Guitar

Birgit Öllbrunner - Bass

Chris Merzinsky - Drums

Daniel Fischer - Keyboards