Loading...

Týr - The Lay Of Thrym

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2011

Tracklist

01. Flames Of The Free
02. Shadow Of The Swastika
03. Take Your Tyrant
04. Evening Star
05. Hall Of Freedom
06. Fields Of The Fallen
07. Konning Hans
08. Ellindur Bondi A Jadri
09. Nine Words Of Lore
10. The Lay Of Thrym

Týr kunnen we beschouwen als een van de vaandeldragers van de zogenoemde viking metal scene. De band heeft als bijzonderheid de oorspronkelijke afkomst van de Faeröer eilanden, hoewel de band opereert vanuit moederland Denemarken. Dit heeft als leuke bijkomstigheid dat enkele nummers in de Faeröer taal gezongen worden (naast het merendeel in het Engels). De band heeft zich vernoemd naar de Oud-Noordse god Týr, de thematiek van de band vinden we dan ook vrijwel uitsluitend terug in de oude Noordse/Germaanse mythologie. Týr is opgericht in 1998 en nu in 2011 met The Lay Of Thrym al weer toe aan hun zesde langspeler.

De titel verklapt al waar het album over gaat: het verhaal van koning Thrym, die het waagde de hamer van Thor (Mjollnir) te stelen. "Het lied van Thrym" is tekstueel grotendeels gebaseerd op deze mythe, hoewel de band ook wat zijsprongetjes maakt buiten dit concept en (toevallig?) een meer eigentijds thema aansnijdt (bijvoorbeeld Shadow Of The Swastika). Het album zal in muzikaal opzicht voor de Týr kenners geen verrassingen herbergen, de band gaat gewoon door met waar ze op de vorige albums al goed in bleken te zijn: klassieke heavy/power metal met een folkloristische Scandinavische inslag.

Al vanaf het begin van het album, met Flames Of The Free en het al genoemde Shadow Of The Swastika zijn de muzikale bedoelingen van Týr duidelijk. De band speelt vrolijk klinkende, qua tempo soms opgefokte, power metal met de vertrouwde ingrediënten. Traditionele heavy metal riffs, opzwepend drumwerk (double bass waar gewenst), aangevuld met een zeer powervolle cleane zangstem en gierende gitaarsolo's. Zowel het tempo als het meezinggehalte in de refreinen is hoog tot zeer hoog, de muziek klinkt zo catchy als maar kan binnen de grenzen van dit genre. Daarnaast vliegen de flitsende solo's je om de oren, het geheel is bij vlagen zo old school dat het me moeite kost om niet de denkbeeldige haardos in het rond te laten zwiepen. En wie wil er nu niet meebrullen met bijvoorbeeld het midtempo Take Your Tyrant!!!

De (obligate) semi-ballad Evening Star haalt daarna behoorlijk de vaart uit het inmiddels lekker opgebouwde uptempo power metal gevoel. Het hele nummer heeft wat mij betreft een hoog Nothing Else Matters/Metallica sfeertje. Een klein smetje op een verder prima klinkend album tot nu toe. Gelukkig herpakt Týr zich daarna weer met snelle beukers als Hall Of Freedom en Nine Worlds Of Lore. Even was ik bang dat Konning Hans nog een verplichte ballad op het album zou zijn, maar dit nummer heeft een absolute meerwaarde door de authentiek gezongen tekst, de fraaie gitaarsolo en de afwisseling door middel van vrolijke hoempa ritmes. Het zingen in de eigen taal wordt overigens daarna nog even doorgezet op Ellindur Bondi A Jadri. Hoe graag ik ook hier even mee wil brullen, dat valt nog niet mee.

Afsluiter, tevens titelnummer The Lay Of Thrym is wat mij betreft de slagroom op de taart. Een wat langer, gevarieerd nummer dat alle ingrediënten bevat dat dit album zo beluisterbaar maakt. Een mooie opsomming van wat Týr te bieden heeft. Heroïsche melodieën, glorieuze riffs en het krachtige zangwerk maken dit album tot een verplicht nummer voor de liefhebber van hedendaagse power metal, gebaseerd op klassieke heavy metal. De Viking elementen moeten we vooral zoeken in de thematiek, puur qua muziek zijn er geen noemenswaardige folk(loristische) invloeden aan te wijzen.

Gunnar Thomsen - Bass

Terji Skibenæs - Guitars

Kári Streymoy - Drums

Heri Joensen - Vocals, Guitars