Loading...

Arkona - Stenka Na Stenku

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-05-2011

Tracklist

1. Stenka Na Stenku (2:36)
2. Valenki (3:05)
3. Goi, Rode, Goi! (Acoustic Version) (5:46)
4. Skal (2:34)
5. Duren (Svarga cover) (6:26)
6. Noviy Mir (Shaman cover) (4:03)

Arkona is een Russische pagan metal band, opgericht in 2002 onder de naam Hyperborea. Nog in hetzelfde jaar werd een eerste demo uitgebracht en de naam dus veranderd naar Arkona. De band laat zich qua muziek en thematiek inspireren door Russische folklore en de Slavische mythologie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een diversiteit aan traditionele (Russische) instrumenten. In wisselende bezettingen en/of met inhuurkrachten werden in de loop van een paar jaar vijf volledige albums, daarnaast een live album en twee DVD's uitgebracht. Nadat Arkona tekende bij Napalm Records werd het tot nu toe laatste album Goj, Rode, Goj! (2009) uitgebracht, voor het eerst kon heel Europa nu met de band kennis maken. Komende zomer wordt een nieuw album verwacht, als voorproefje daarop verschijnt nu alvast de EP Stenka Na Stenku, een verzamelaar met nieuw werk, covers en en wat andere ditjes en datjes.

Op opener en titelnummer Stenka Na Stenku hoor je precies wat je krijgt als je typisch Oost-Europese folklore gaat mengen met metal. Dit nummer is alvast een voorproefje voor het aanstaande nieuwe album. Deze dansbare uptempo polka met als vooraanstaande aanwezige een accordeon doet mij nog het meest denken aan Rowwen Heze on speed. Daarnaast is een opvallend aspect aan Arkona de markante aanwezigheid van vrouwelijke vocalen (Masha). Ook Valenki is hierna weer zo'n kort maar krachtige hoempa metal kraker. Dit nummer laat bij vlagen ook al wel een beetje de nostalgische kant van de band horen. Met name te danken aan de bijna dramatische voordracht van Masha.

Goj, Rode, Goj is een akoestische uitvoering van het titelnummer van het vorige Arkona album. De oorspronkelijke track is een brute, naar old school black metal neigend nummer dat de hardere kant van deze band kenmerkt. Dat maakt deze uitvoering natuurlijk des te bijzonder. Ook hier hoor je weer goed de gevoelige, nostalgische kant van de band. Folkmuziek ten voeten uit. Hierna is het wederom korte Skal een midtempo, in mijn ogen dertien in een dozijn, heavy metal nummertje met wat strijdgezang. Snel verder dus. En wel naar de twee covers die de EP afsluiten. Ik ken de beide originele tracks niet, dus die laat ik maar even buiten beschouwing. Wat Arkona er van gemaakt heeft zijn nummers die bij uitstek de melancholieke kant van Arkona in optima forma voorbij laten komen. Niks geen vrolijk dansbare hoempa muziek, wel een mix van authentieke folkloristische dramatiek met black metal uitspattingen (Duren). Of juist een bijna balladesque uiting van de eigen folklore met een wanhopige strijdkreet (Noviy Mir). Liefhebbers van melancholieke folk in een metalen jasje moeten Arkona zeker eens gaan checken.

Аркона - Стенка на Стенку

Masha "Scream" - vocals, keyboards, tambourine, khomuz, shaman drums

Sergey "Lazar" - guitars, acoustic guitars, balalaika

Vladimir "Volk” - gaita gallega, blockflute, whistle, zhaleyka

Ruslan "Kniaz" - bass

Vlad "Artist" – drums