Loading...

Wolf - Legions Of Bastards

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-07-2011

Tracklist

01. Vicious Companions
02. Skull Crusher
03. Full Moon Possession
04. Jekyll & Hyde
05. Absinthe
06. Tales From The Crypt
07. Nocturnal Rites
08. Road To Hell
09. False Preacher
10. Hope To Die
11. K-141 Kursk

Het Zweedse Wolf bestaat inmiddels alweer zo'n 15 jaar, en is al die tijd gewoon z'n eigen ding blijven doen. Daarmee vallen ze anno 2011 behoorlijk met hun neus in de boter, want de traditionele heavy metal zoals deze band die voortbrengt is momenteel weer redelijk in. Vaak bespot of verguisd om deze muzikale voorkeur, komt de herwaardering voor bands die de ouderwetse heavy metal gedachte hooghouden weer langzaam op gang. Geen enkele moeite wordt gedaan om moderne invloeden toe te voegen of zelfs maar van de platgetreden paden af te wijken. Op het zesde album van Wolf, Legions Of Bastards, zullen dan ook weinig verrassingen te horen zijn. Dit kan natuurlijk op twee manieren worden uitgelegd, ik denk dat het voor de liefhebber van deze muziek een pluspunt is.

Als invloed noemen ze zelf Iron Maiden, of meer uitgebreid de NWOBHM. Daar ga ik in mee, met als aanvulling dat de zang behoorlijk aan Rob Halford doet denken, en ook oude Judas Priest regelmatig in de muziek doorklinkt. Ook invloeden van andere Dinosauriërs uit de heavy metal komen voorbij (Accept, Dio, om maar wat te noemen), wat dat betreft verhult Wolf op geen enkel moment wie hun helden zijn. Alle aanstekelijke elementen van de klassieke heavy metal zijn dan ook aanwezig, vanaf een solide ritme sectie tot de old school gitaartandem, de hoge zang en de meezingbare refreintjes. Een optelsom van een aantal klassieke acts in een op Wolf-maat gesneden jasje. Natuurlijk mogen de overvloedig aanwezige gitaarsolo's niet onvermeld blijven, en al is de ene wat origineler dan de ander, ze zijn onlosmakelijk verbonden met deze muzieksoort.

Het album gaat voortvarend van start met Vicious Companians, een lekker opzwepend nummer met een uber traditionele riff. Het tempo wordt wat teruggeschroefd met het wat tragere maar niet minder heavy Skull Crusher met zijn toegankelijke refrein. Full Moon Possession is weer wat melodieuzer, maar dendert desalniettemin lekker door. Jekyll & Hyde lijkt opgebouwd rond een aangenaam logge riff, die ik erg vind lijken op Black Sabbath's Zero The Hero. Het maakt het daarmee tot een redelijk lomp nummer, een fijne afwisseling op het meer toegankelijke materiaal. Ook Absinthe kent weer zo'n vette riff, wederom geen nummer om bij stil te zitten. De gitaarsolo mag er hier overigens ook wezen.

Tales From The Crypt is daarna (net als False Preacher even verder op het album) een wat simpeler track, plichtmatige heavy metal met overigens wel overduidelijke Iron Maiden invloeden. Nocturnal Rites doet zijn titel enigszins eer aan, het is een track met een sterk retro occult sfeertje, ook weer net even wat afwijkend. Road To Hell doet mij in muzikaal opzicht erg denken aan ouder werk van Dio, klassieke uptempo heavy metal ten voeten uit, sterk gitaarwerk, toegankelijke zang, een echte meebeuker. Zo koersen we langzamerhand af op het einde van het album. K-141 Kursk is een meer epische, verhalende track. De titel spreekt voor zich waar het nummer over gaat, qua muziek is het wat uitgesponnen, met tussenstukjes, tempowisselingen enzovoort. Ook wel weer de klassieke kenmerken dus, maar toch probeert Wolf hier een eigen draai aan te geven.

De eigentijdse productie, waarin uiteraard het gitaarwerk en de zang centraal staan, garanderen wat mij betreft het luisterplezier van dit album. De zang zal, zoals zo vaak in dit genre, vooral een kwestie van smaak zijn. Wat mij betreft komt Stalvind prima weg met zijn Rob Halford achtige geluid, het past hoe dan ook prima bij de muziek. Liefhebbers van oerdegelijke goed geproduceerde jaren 80 heavy metal zullen Wolf zeker kunnen waarderen. Als je echter allergisch bent voor metal clichés kun je dit product beter links laten liggen.

Niklas Stalvind - zang, gitaar

Johannes Axeman - gitaar

Anders Mod - bas

Richard Holmgren - drums