Loading...

Skálmöld - Baldur

Gepost in Reviews door Jenny op 18-08-2011

Tracklist

01. Heima (2:39)
02. Árás (6:06)
03. Sorg (5:25)
04. Upprisa (6:34)
05. För (3:58)
06. Draumur (1:34)
07. Kvaðning (7:55)
08. Hefnd (5:06)
09. Daudi (6:31)
10. Valhöll (5:08)
11. Baldur (10:50)
12. Kvaðning (Edit) (4:49)

De IJslandse band Skálmöld is opgericht in 2009 en heeft eind juli 2011 hun eerste album Baldur uitgebracht. Het is een conceptalbum dat het verhaal vertelt van Baldur (duh!), een IJslandse Viking. Het verhaal begint in een tijd dat de rijke Baldur een gelukkig man is met veel land, een liefhebbende vrouw en kinderen. Al snel slaat het noodlot toe als zijn vredige bestaan wordt aangevallen door een demonisch wezen. Zijn huis is verwoest en zijn familie bruut vermoord. Met twee overlevende mannen gaat hij vervolgens op wraaktocht. Van deze tocht doet het album verslag. De wraak wordt gehaald, maar Baldur moet het met zijn leven bekopen.

Skálmölds teksten zijn naar eigen zeggen geschreven volgens de regels van de traditionele IJslandse poëzie. Helaas versta ik geen IJslands dus ik kan het niet controleren. Het verklaart voor mij echter wel waarom de tekst af en toe klinkt als een monotone opsomming van lettergrepen. Het album bevat zowel clean vocals (meerstemmig) als grunts, die me goed verstaanbaar lijken als je de taal spreekt. Alle leden dragen bij aan de vocals, dat is ook goed te horen in de koortjes.

Elk nummer van het album is een hoofdstuk van het verhaal van Baldur. De eerste track Heima (thuis) klinkt erg gemoedelijk, het doet aan als een verhaal dat bij het haardvuur verteld wordt. Er komen in dit nummer alleen vocalen voor, het begint met een verteller en later komen er koortjes bij, zowel kinderen als volwassenen. Dit nummer is duidelijk een lang intro, dat misschien minder snel verveelt als je daadwerkelijk verstaat wat er verteld wordt.

Het drama begint pas echt bij de tweede track Árás (aanval), hierin horen we voor het eerst de instrumenten (drums, gitaren, hobo en keyboards).. Dit nummer klinkt een stuk steviger en dramatischer dan het intro, zoals een verhaal over een aanval door een demonisch wezen hoort te klinken. Ook de vocalen zijn een stuk agressiever. Na de aanval volgt verdriet (Sorg), tot uiting gebracht in een wat langzamer maar toch redelijk stevig nummer.

Gelukkig volgt al snel de figuurlijke wederopstanding voor Baldur (Upprisa). Geheel in lijn met de boodschap is dit een sneller nummer. Een voorzichtig optimistische melodie wordt verzorgd door de hobo en keyboards van Gunnar Ben. För (reis) sluit hier naadloos op aan. Het volgende nummer heet Draumur (droom) en kan volgens mij alleen maar een nachtmerrie verbeelden. Het geluid van een huilende baby verandert langzaam in een soort gekrijs van een krolse kat. Van mij had dit intermezzo ook wel weggelaten mogen worden uit het geheel, zonde van een prima album.

Na dit nare geluid gaat het verhaal verder met een vrolijk hobostukje aan het begin van het nummer Kvaðning, wat zoiets betekent als vraag of oproep. Het nummer duurt vrij lang en is na de intro weer vrij stevig. Het verhaal gaat door met wraak (Hefnd), de dood (Daudi), en gelukkig voor Baldur: Walhalla (Valhöll). Het nummer Valhöll is weer vrij vrolijk vergeleken met de voorgaande nummers. Het laatste hoofdstuk van het verhaal heet toepasselijk Baldur en is het langste nummer van het album. Het voelt aan als een soort opsomming van de geweldige drama’s en overwinningen die Baldur heeft meegemaakt en behaald in zijn leven. De vocals van het eerste nummer komen hier terug, in de tweede helft van Baldur. Het einde van het nummer wordt vrij orkestraal, wat goed past bij het einde van een dramatisch verhaal.

Het laatste nummer op het album is een edit van de track Kvaðning die een stuk korter is dan het nummer zelf. Waarom dit nummer is toegevoegd aan het album weet ik niet precies, misschien vond de band het originele nummer zelf ook vrij lang (7:55). Al met al vind ik dit album leuk om te luisteren. Het bevat de juiste hoeveelheid melodie zonder vrolijk en flierefluiterig te worden. Het enige nummer dat ik vanaf nu ga skippen is het vreselijke Draumur.

Baldur Ragnarsson - gitaar en zang

Björgvin Sigurðsson - zang en gitaar

Gunnar Ben - toetsen, hobo en zang

Jón Geir Jóhannsson - drums en zang

Snæbjörn Ragnarsson - bas en zang

Þráinn Árni Baldvinsson - gitaar en zang