Loading...

Arkona - Slovo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-08-2011

Tracklist

01. Az' (2:11)
02. Arkaim (5:53)
03. Bol’no Mne (5:40)
04. Leshiy (4:25)
05. Zakliatie (5:14)
06. Predok (2:13)
07. Nikogda (4:44)
08. Tam Za Tumanami (3:52)
09. Potomok (0:54)
10. Slovo (5:28)
11. Odna (5:51)
12. Vo Moiom Sadochke (2:34)
13. Stenka Na Stenku (2:35)
14. Zimushka (5:49)

Arkona is een Russische pagan metal band, opgericht in 2002 onder de naam Hyperborea. Nog in hetzelfde jaar werd een eerste demo uitgebracht en de naam dus veranderd naar Arkona. De band laat zich qua muziek en thematiek inspireren door Russische folklore en de Slavische mythologie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een diversiteit aan traditionele Balkan/Russische instrumenten. Een paar maanden terug besprak ik de EP Stenka Na Stenku, met het titelnummer als voorloper voor het aanstaande album. Dat beloofde album, Slovo (Russisch: Слово, 'woord'), opvolger van het voor Arkona behoorlijk succesvolle Goj, Rode, Goj! (2009) zal eind deze maand verschijnen. Zoals een goed voorproefje betaamt heeft de EP niets teveel beloofd, qua muziek weet je precies wat je kunt verwachten op het zesde album van deze sympathieke Russen.

Opener Az' (1) is een sfeervol filmisch intro, waar al de nodige folkloristische elementen in verwerkt zitten. Met het begin van Arkaim gaat het dan goed los: een black metal georienteerd intro met blastbeat, totdat na een drumroffel de zang invalt. Dan worden we getracteerd op de typerende voordracht van vocaliste Masha, die haar zang altijd een bepaalde gedragen, dramatische lading weet mee te geven. Het nummer is verder vrij herkenbare Oost-Europese folk op een basis van metal. Natuurlijk komen de gitaren ook uigebreid aan bod, maar een voorname rol is toch ook weggelegd voor het traditionele instrumentarium, waar ik in dit geval ook de meerstemmige zang toe reken.

Bol'no Mne doet het daarna qua intro precies andersom: eerst een gevoelig melodietje, daarna losbarsten op volle (black) metal snelheid. Aangevuld met een viool lijntje klinkt het dan toch weer heel authentiek. Hier een hoofdrol voor de al eerder genoemde vocale voordracht van Masha, die de muziek een extra nostalgische, melancholieke sfeer meegeeft. Leshiy is een meer standaard heavy metal track, waarbij ik door de accordeon in het intro in eerste instantie op het verkeerde been werd gezet. Die accordeon horen we overigens wel vaker voorbijkomen, het geeft de muziek vaak een zigeunerachtig tintje. Dat krijg je als je typisch Oost-Europese folklore gaat mengen met metal: het wordt een soort van dansbare uptempo polka muziek. Een voorbeeld daarvan is ook het al eerder genoemde Stenka Na Stenku. Een kort maar heftige en swingende uitbarsting van authentieke Russische folklore.

Arkona slaagt er wat mij betreft optimaal in om hun traditionele volksmuziek te mengen met heavy en vooral black metal, waaruit voor mijn gevoel deze muziek ooit ontstaan is. Met toevoegingen van een orkest en 'inheemse' instrumenten, koorzang en gastbijdragen van bandleden van diverse pluimage geeft Arkona een geheel eigen draai aan het genre folk metal. Belangrijke spil daarin is de, uitsluitend in de Russische taal, vocale voordracht van Masha. Hoe divers dan ook qua uitvoering, van epische ballads tot extreme metal, zij geeft de muziek altijd die melancholieke sfeer mee. Het beeld dat daarmee bij mij wordt opgeroepen is dat van zigeuners, musicerend en verhalend over hun nomadenbestaan en de tegenslagen die daarbij horen.

Masha "Scream" – Vocals

Sergej "Lazar" - Guitars

Ruslan "Kniaz" - Bass

Vlad "Artist" - Drums