Loading...

Tornado - Amsterdamn Hellsinki

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-09-2011

Tracklist

1. A Bold Statement
2. Hate Worldwide
3. 3 of 8
4. Massive Extinction Impact
5. Eugenics
6. Ignorance Is Thy Name
7. Noora
8. Blue
9. Priesthood Pedophilia
10. Diva
11. Tunisia Uprising
12. Rise Disciples, Rise

Gitarist Michiel Rutten (ex Fuelblooded) en de in Amsterdam wonende Amerikaanse zanger, tourmanager en weet ik veel wat ie allemaal nog meer doet Joey Severance maken al langer samen muziek. Eerder nog bijvoorbeeld in hun band/project Nemesis Divina, waarvan ik ongeveer een jaar geleden de tweede demo besprak. Waarschijnlijk zagen ook zijzelf in dat dat eigenlijk een onmogelijke bandnaam is; Tornado, want zo heet de band nu, klinkt dan ineens een stuk toegankelijker. Bovendien past zo'n lekkere ouderwets klinkende naam ook veel beter bij de muziek, maar daarover zometeen meer. Tornado bestaat naast bovengenoemd duo ook nog uit drie leden van de Finse band Amoral, afkomstig uit Helsinki. En dit verklaart meteen de titel van het debuutalbum van deze band, Amsterdamn Hellsinki, de woonplaatsen van de bandleden. Overigens verklaart dit niet de enigszins kinderachtige woordspeling, maar dat even terzijde.

Belangrijker is natuurlijk de muziek, en die is allesbehalve kinderachtig. Opener A Bold Statement (what's in a title?) maakt meteen duidelijk dat we hier te maken met onvervalste thrash. Melodie, agressieve cleane zang en spetterend gitaarwerk strijden om voorrang in de muziek van Tornado. De riffs, de roffelende drums, de vocale uithalen, het klinkt allemaal alsof het nog pak 'm beet 1987 is. De muzikanten doen er zelf dan ook niet moeilijk over dat hun muzikale uitingen niet het toppunt van originaliteit zijn, het spelplezier spat er daarentegen van af. Echt een knaller van een binnenkomer deze eerste track!

De volgende vier tracks ken ik nog van de al eerder genoemde Nemesis Divina demo. Hate Worldwide is een swingende, melodieuze meezing thrasher, het stukje Living Color tekst dat geciteerd wordt draagt alleen maar bij aan het old school gevoel. 3 of 8 trekt vervolgens een stuk sneller van leer en doet denken aan de beter tijden van bands als Exodus en Testament, een lekkere vlotte rampestamper derhalve. Massive Extinction Impact laveert handig heen en weer tussen uptempo couplet en midtempo refrein en afsluiter Eugenics blijkt uiteindelijk een vlotte beuker met verrassingen, waarmee weer lekker meegebruld kan worden. De overige nummers sluiten naadloos aan bij het oudere materiaal. Zo zijn bijvoorbeeld ook Ignorance Is Thy Name en Blue echte thrashmonsters.

Origineel is het allemaal niet, de meeste nummers zitten eenvoudig, maar wel goed in elkaar, de uitvoering is echter zo spetterend dat het me allemaal geen reet uitmaakt. Simpelweg gaan met die banaan, alsof die ouderwetse thrash terug is van eigenlijk nooit weggeweest. Vooral het gitaarwerk is om van te smullen op dit album, zonder dat ik daarmee de overige leden te kort wil doen. Ook de typische benadering van de zang, een beetje hardcore achtig, past prima bij deze muziek. Deze Amerikaans/Nederlands/Finse samenwerking smaakt wat mij betreft naar meer! Zelfs de flauwe albumtitel doet daar nix aan af.

Superstar Joey Severance- Vocals

Michiel "Big Maaaan"Rutten- Guitar

Daddy B- Guitar

Johnny Wow- Bass

Juhana "Starvin Marvin" Karlsson- Drums