Loading...

Thulcandra - Under a Frozen Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-10-2011

Tracklist

1. In Blood And Fire
2. Black Flags Of Hate
3. Ritual Of Sight
4. Under A Frozen Sun
5. Aeon Of Darkness
6. Echoing Voices (A Cold Breeze Of Death)
7. Gates Of Eden
8. Life Demise (Unanimated Cover)

Thulcandra is een Duitse black metalband die bestaat sinds 2003. In eerste instantie hebben ze zich vooral laten inspireren door Dissection, en daar komen ze ook eerlijk voor uit. De band kende een enorme valse start toen in 2004 een van de mede oprichters Jurgen Zintz zich van het leven beroofde. Dit tragische verlies deed het voortbestaan geen goed, lange tijd was nodig om te beslissen door te gaan, een tijd van relatieve stilte volgde. In 2009 werd een hernieuwde bezetting geformeerd, waarna in 2010 alsnog een debuut werd gepresenteerd, waar men indertijd al mee bezig was. Nu we naar het einde van 2011 gaan is er in de vorm van Under a Frozen Sun alweer een opvolger klaar. Nog altijd zwaar beïnvloed door de jaren 90 Zweedse stijl stort Thulcandra zijn ijskoude black metal over ons uit.

In Blood And Fire lijkt me een traditionele black metal album opener. We worden welkom geheten door middel van een fraai gedeeltelijk akoestisch gitaar intro. Vervolgens gaan de remmen los en komen de snelle gitaarriffs en de vocale oerkreten los. Uiteindelijk blijkt deze track nog van de minder extreme soort, melodie en snelle heavy passages gaan hand in hand en bieden een bepaalde vorm van toegankelijkheid. Deze lange en afwisselende track neemt de tijd om de luisteraar op gepaste wijze in te voeren in de wereld van Thulcandra. Met het korte en overwegend snelle Black Flags Of Hate wordt het daarna wel een stuk agressiever. Vooral de typische krassende/raspende zang valt op, al komen de drums ook lekker door. Aangename open productie ook, echt alles is goed te volgen, dat is vaak toch wel anders in black metal kringen.

Ook titeltrack Under a Frozen Sun kent weer de nodige variatie. Dit nummer is opgebouwd rond een melancholieke sfeer, langzaam en zwaarmoedig sleept het zich voort, een aangename afwisseling tussen de snellere muziek. Fijn helder gitaarwerk met op z'n tijd veel melodie, dat goed bijdraagt aan de gedragen sfeer. Aeon of Darkness doet daarna in eerste instantie meer denken aan een fel old school thrash nummer dan aan black metal, een lekker beuknummer met headbang potentie! Met Echoing Voices wordt de herkenbare stijl weer hervat, in combinatie met het voorgaande zorgt dat wel voor de nodige variatie, Thulcandra lijkt niet voor een gat te vangen.

Gates Of Eden is het langste nummer van dit album. Gezien de voorgaande verdeling tussen de korte snelle tracks en de lengte van de meer variërende lange nummers mogen we bijna niet meer verrast zijn dat dit nummer de nodige afwisseling kent. Vooral de tragere slepende passages zijn wat mij betreft een lust voor het oor, al zal mogelijk niet iedereen dat op waarde kunnen schatten vanwege het melodieuze gehalte. Tja, voor elk wat wils op dit op traditionele leest geschoeide, en tegelijkertijd modern gevarieerde album. De open en heldere productie zorgt voor een zekere vorm van toegankelijkheid, om een breder publiek aan te spreken lijkt me dat geen slechte gedachte.

Steffen Kummerer - vocals, guitars

Sebastian Ludwig - guitars

Tobias Ludwig - bass

Seraph - drums