Loading...

HateSphere - The Great Bludgeoning

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-09-2011

Tracklist

1. The Killer
2. Venom
3. Smell Of Death
4. Decayer
5. The Wail Of My Threnode
6. Resurrect With A Vengeance
7. The Great Bludgeoning
8. Need To Kill
9. Devil In Your Own Hell

Het Deense Hatesphere is opgericht in het jaar 2000, en sindsdien is het zelden stil of rustig geweest rond en binnen de band. Je hebt echt wel meer nodig dan de vingers van twee handen om het aantal voormalige bandleden te tellen. Constante factor binnen de rumoerige tijden was en is gitarist Peter Lyse Hansen (tevens oprichter van de band), zelfs de zangpositie bleek inwisselbaar. Gelukkig bleef Hatesphere ook op een positieve manier in de aandacht, in die elf jaar werden tot nu toe maar liefst zes volledige albums en drie EP's uitgebracht. In september 2011 is het inmiddels tijd voor album nummer zeven, dat in een (opnieuw) grotendeels gereviseerde bezetting is opgenomen.

De muziek die de Denen in de loop der jaren heeft voortgebracht bevond zich vrijwel constant in eenzelfde straatje. De band speelt harde, agressieve, moderne thrash met een flinke scheut death metal saus. Dit heeft de band toch eigenlijk geen windeieren gelegd, aan aansprekende optredens en festivals geen gebrek. Ook verbonden door de jaren heen diverse gerenommeerde labels en producers hun naam aan Hatesphere, wat dan weer garant stond voor een goed verzorgd product. Over de kwaliteiten van zowel band als hun producties is dan ook nauwelijks discussie nodig, die is gewaarborgd.

Op het laatste werkstuk The Great Bludgeoning debuteert dus de pas 19-jarige Esben Hansen achter de microfoon. Dit lijkt voor het bandgeluid als geheel weinig uit te maken, de debutant klinkt krachtig, en gezien z'n leeftijd kan daar in de loop van wat jaartjes mogelijk nog wel wat power bijkomen. Dit soort vocale krachtpatserij past precies bij de muziek van Hatesphere, de opzwepende mix van thrash en death metal vaart hier wel bij. Dat er qua muzikale basis en sound van de band zo weinig tot niets verandert kan natuurlijk ook als een puntje van kritiek worden opgevat. Enerzijds zullen de fans weten wat ze kunnen (en willen) verwachten, anderzijds wil je na een album of zes, zeven misschien wel weer eens wat anders.

Hatesphere blijft stug volhouden aan de eigen koers, dat betekent dat we vanaf opener The Killer getrakteerd worden op snelle drums, ouderwets scheurende gitaren, sterke vocalen en bovenal een portie energie en agressie. Venom heeft een subtiel intro, kent een verzorgde opbouw, waardoor het nummer er uiteindelijk extra lomp in lijkt te knallen. Dat doet daarna ook Smell Of Death, dit rost echt wel de pannen van je dakje! Zoals gezegd: aan power en energie geen gebrek, het gros van de nummers slaat nietsontziend toe.

Gelukkig vergeet Hatesphere niet om af en toe ook even de teugels wat te laten vieren om de luisteraar even bij te laten komen, een spaarzaam groovy intermezzo of wat midtempo passages zijn inbegrepen (Resurrect With A Vengeance). Net genoeg om niet helemaal ondergedompeld te raken in de furieuze tornado die The Great Bludgeoning heet. Een lekker album om je even helemaal te laten gaan, met Devil In Your Own Hell als duivelse en nietsontziende afsluiter.

Peter "Pepe" Lyse Hansen - gitaar

Jimmy Nedergaard - bas

Mike Park - drums

Jakob Nyholm - gitaar

Esben "Esse" Hansen - zang