Loading...

9mm - Dem Teufel ein Gebet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-10-2011

Tracklist

01. Wenn Träume Fliegen
02. Symphonie Des Zorns
03. Der Letzte Engel
04. Kain Vs Abel
05. 9/ARR
06. Dein Wille Ist Gesetz
07. Feigheit
08. Party Rock n Bier
09. Evil Knievel
10. Sommer
11. Amigos Para Siempre
12. Störtebeker
13. Durstige Männer

Ik heb maar zelden zo'n korte maar adequate omschrijving van een label meegekregen om de muziek van hun band te omschrijven. 9MM krijgt het etiketje 'Deutschrock' in de kraag genaaid, de muziek die ik vervolgens te horen krijg voldoet precies aan het (audio) beeld dat ik me daarvan geschetst had. Dat het viermanschap, 600 kilogrammen schoon aan de haak, nu al ruim vijf jaar met veel succes het Duitse taalgebied doorkruist om ter plaatse het lokale podium onveilig te maken verbaast mij niets.

Dit is party muziek bij uitstek, ik kan me voorstellen dat de gemiddelde beschonken Duitse rockfan hier wel pap van lust. En dat die podia in de loop van een paar jaar steeds groter zijn geworden lijkt me ook logisch. 9MM stond zo al op Wacken, Summer Breeze, het duofestival Rock Am Ring/Im Park en heeft supports gedaan voor de meest uiteenlopende acts, van Alice Cooper en Volbeat tot Motorhead en Slayer. Rond deze tijd brengt 9MM met Dem Teufel Ein Gebet hun nieuwste stuk studiovlijt uit, ook daar hebben ze blijkbaar nog tijd voor.

Over de muziek die dit viertal ten gehore brengt kunnen we kort zijn: dit is kick ass party rock'n roll! Als 'serieuze' recensent moet je dan gaan beschrijven dat het een combinatie betreft van heavy rock en simpele heavy metal, gebracht met een eigenzinnige punk attitude. Ach, feestmuziek dus. Versterkt door de in het Duits gezongen (geschreeuwde?) teksten van bandopperhoofd Rock Rotten betekent dit dat menig Hollander deze band verre van serieus gaat nemen.

Het gaat in dit geval dan ook echt niet om muzikale vernuftigheden, technische vaardigheden of tekstuele hoogstandjes. Luister en kijk maar naar titels als Party Rock 'n Bier, Durstige Manner, Evil Knievel en het feestgedruis komt je al tegemoet. Stevige heavy metalkrakers als Wenn Traume Fliegen of Dein Wille ist Gesetz komen dan ook nog tegemoet aan een zeker headbang gehalte, dit is wel muziek voor de gevorderde rock/metal feestvierder.

Tsja, of dit buiten Duitsland en nabije omstreken potten gaat breken waag ik te betwijfelen. Ikzelf stoor me totaal niet aan het Duitstalige gezang, het geeft wel een bepaalde sfeer weer. Dit is fijne achtergrondmuziek voor een heavy feestje. Bier, bratwurst en 9MM, een geslaagde combinatie voor een headbangers party!

Rock Rotten - zang, gitaar

Ritchie - gitaar

Maubi - bas

Angel - drums