Loading...

Isole - Born from Shadows

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-10-2011

Tracklist

01. The Lake
02. Black Hours
03. Born from Shadows
04. Come To Me
05. My Angel
06. Condemned
07. When All Is Black

Toen recentelijk Candlemass hun nieuwe deal aankondigde met Napalm Records voor wat hun laatste album zal gaan worden, meldde bandgenie Leif Edling trots dat ze daarmee onder anderen labelgenoten zouden gaan worden van landgenoten Isole. Dat klinkt uit de mond van deze 'master of doom' eigenlijk best als een compliment. Het Zweedse Isole is zich dan ook langzaam maar zeker uit de (doom) underground aan het ontworstelen.

Als Forlorn ligt de basis van deze band al in 1990, de beide bandleden daarvan (Daniel en Crister, beiden zang en gitaren) vormen tot op de dag van vandaag het geraamte van deze band. In 2003 evolueerde daaruit, met een platendeal en nieuw elan, Isole. Debuterend in 2005 levert de band door de jaren heen braaf haar albums af, zich daarbij opwerkend tot een graag geziene doom act in binnen- en buitenland. Inmiddels is het 2011 en is Isole met Born From Shadows alweer aan het vijfde album toe. Liefhebbers van sfeervolle doom metal weten de tegenwoordig zeer volwassen klinkende band goed te vinden.

Het album lijkt nog wat voorzichtig te openen, met The Lake en Black Hours geeft Isole nog niet het beste prijs van wat ze te bieden hebben. Natuurlijk, de nummers kenmerken zich door de typische sferische melodieën, lekkere lome riffs en pathetische vocalen. Het is heerlijke muziek om bij weg te dromen. The Lake kan zich moeiteloos meten met werk van Candlemass bijvoorbeeld. Ik kan het toch niet laten om die band nog een keer te noemen, omdat het zowel qua genre als ook kwaliteit van de muziek een prima referentiekader is.

Het lange titelnummer trekt dan pas echt alle registers open. Naast de al genoemde elementen horen we hier ook betoverende akoestische passages, maar ook grunts naast de gedragen cleane zangstem, zodat dynamiek volop aanwezig is. Kortom een nummer vol variatie. Met het lekkere heavy begin van Come To Me wordt de lijn goed doorgetrokken, het melodieuze, bijna catchy vervolg maakt het geheel mooi af, ook fraai ondersteunend toetsenwerk. Sfeervol is wederom een woord dat hier van toepassing is.

Wederom lang, afwisselend en vooral sfeervol is My Angel, damn, wat is dit genieten! Dit is sfeerdoom in optima forma. Dit hoge peil wordt door Isole niet meer los gelaten. Het lijkt wel of naar mate het album vordert de kwaliteit alleen maar toeneemt. Zo kent ook Condemned een sterke riff en z'n pakkende momenten, naast verheven passages. En When All Is Black is de fijne depressieve afsluiter. Isole levert kwaliteitsdoom uit het boekje!

Daniel - Vocals, guitars

Crister - Guitars,vocals

Henrik - Bass

Jonas - Drums