Loading...

Visions of Atlantis - Maria Magdalena

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 19-10-2011

Tracklist

01. Maria Magdalena
02. Melancholia
03. Change Of Tides
04. Distant Shores
05. Last Shut Of Your Eyes
06. Beyond Horizon

Hun meest recente album ‘Delta’ is nog maar net uit, en nu komt Visions of Atlantis alweer met een mini-cd op de proppen. Ten eerste: mijn complimenten naar de ontwerper van de cover artwork, dat qua stijl doet denken aan werk van Victoria Frances. Op deze cd staan 5 compleet nieuwe nummers van deze getalenteerde Oostenrijkers en 1 remake van een reeds bestaand nummer.

Ze trappen ook meteen af met de titelsong Maria Magdalena, wat een cover is van de jaren 80 hit van Sandra. Na een flinke intro draagt de stem van Maxi Nil je soepel door het nummer. Zeer pakkend refrein dat haast niet laat merken dat het hier om een cover gaat. Een nummer voor metal geschreven, lijkt het wel. Al blijf ik het jaren 80 vleugje een klein beetje horen.

Melancholia klinkt alles behalve melancholiek. Dreunende gitaren en drums voeren de boventoon. Zeer goede afwisseling in tempo en een geweldig afgewerkte compositie maken dit nummer een genot om naar te luisteren. De fluwelen stemmen van Maxi Nil en Mario Plank lijken voor elkaar gemaakt te zijn, en komen hier prachtig tot hun recht.

Change of Tides heeft een bizar soort ‘Pirates of the Caribean’ sfeertje over zich hangen. Met diep klinkende violen in de intro die door het hele nummer subtiel op de achtergrond te horen zijn. Bij de coupletten word hier en daar de rem erop gehouden, om vervolgens los te gaan met denderende dubbel bas drums die de soepele vocale partijen prachtig begeleiden. Ook hier veel afwisseling met op het eind een gitaar die heerlijk door het refrein heen jankt.

Distant Shores geeft in het begin een kleine pauze van alle snelheid maar knalt er in het refrein weer vol tegenaan. Ook weer een erg mooi nummer dat over een wolkje lijkt te glijden, begeleid door de immer aanwezige denderende dubbel bas drum, met aan het eind een gitaarsolo om van te snoepen, begeleid door een prachtig violenorkest.

We zijn aangekomen bij de remake van Last shut of your eyes. Een zeer mooi nummer waarin de stemmen van Mario en Maxi ook weer naadloos versmelten met de muziek. Het begint als een ballad, maar knalt even later er met volle kracht uit om een ijzersterk mid- tempo nummer te vormen met veel verrassende elementen hier en daar.

Eindelijk een beetje ruimte voor rust bij het laatste nummer Beyond Horizon. Halverwege het nummer gaat Maxi de lucht in met haar stem wat me echt kippenvel bezorgt, en wat volgt is een explosie van geluid in de vorm van een scheurende gitaarsolo, om vervolgens weer af te zwakken naar een bedeesd, ietwat open einde.

Maria Magdalena is over het algemeen gezien een vrolijk, subtiel cd’tje, tjokvol met al het goede wat deze muziek te bieden heeft. Jammer dat er zo weinig nummers op staan. Maar ik ga nu zeker weten hun andere werk op zoeken. Met recht een plaatje met een ‘wauw’ factor!

Maxi Nil - Vocals

Mario Plank - Vocals

Cris Tían - Guitars

Martin Harb - Keys

Thomas Caser - Drums