Loading...

Rêverie - Wandel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-01-2012

Tracklist

01. Sturm
02. Heliodromus
03. Nebel
04. Mond
05. Sommer
06. Hexe
07. Abgrund
08. Die Stadt
09. Ewigkeit
10. Wandel
11. Erinnerung
12. Schwarze See (Bonus Track)
13. Ruhmlos (Bonus Track)
14. Mond (Extended Version)(Bonus Track)

Rêverie is een nog jonge band uit Duitsland, die hier met Wandel debuteert. Muzikaal gezien kunnen we de band blindelings plaatsen in het dark metal hokje, een genre dat bij onze oosterburen behoorlijk populair is. Wat Rêverie nog verder gaat helpen is dat de band in het Duits zingt. Wandel kwam op 9 december al uit in de Duitstalige landen, de rest van Europa zal moeten wachten tot 27 januari. In december kon Rêverie al als voorprogramma van In Extremo mee op hun Duitse tour, vandaar misschien. Het lijkt me duidelijk dat vooral gemikt wordt op succes in het eigen land, de voorgeschiedenis is in elk geval al wel gunstig.

Het lijkt binnen de band en zijn muziek vooral te draaien om zanger en multi instrumentalist Max Leonhardt (hij blijkt ook de grondlegger van de band). Meestal bedient hij zich van een lage romantische stem die uitstekend bij deze muziek past. Maar in sommige songs is er ook sprake van een soort van hese grunt, die echter niet minder zwoel klinkt. Ook is er ruim baan voor zoetsappige piano arrangementen. Zodat er samen met de over het algemeen niet al te heavy muzikale invulling sprake is van een behoorlijk toegankelijk eindresultaat.

Het album opent met naar later zal blijken een van de steviger tracks, Sturm begint met onheilspellende donder, bliksem, gefluister en natuurlijk piano. Wanneer de gitaren invallen kunnen we in ieder geval constateren dat er sprake is van metal, als echter de eerste zang weerklinkt krijg ik in eerste instantie buikpijn. Deze zwoele zoetsappigheid werkt mij op de kringspier. Echter eenmaal gewend blijft er een prima genietbaar nummer over dat zeker niet misstaat in het dark metal genre.

Helaas voegen de volgende songs Heliodromus, Nebel en de (eerste?) single Mond qua beleving en spanning weinig toe aan de opener.

Bijna alle tracks zijn opgebouwd volgens een vast stramien: beginnend met piano, gitaren vallen in, de drums dienen slechts een flauwe beat en de zang blijft onverminderd braaf, net als de rest van de muziek dus. Het lijkt mij dat deze muziek is toegespitst op een breed publiek, zodat spannende verrassingen en heavy uithalen uitblijven. Een track als Sommer is mierzoet, geen scherp randje te bekennen. Naarmate het album vordert word ik niet veel vrolijker van deze muziek. De ballad Wandel is wat mij betreft dan het dieptepunt, dit trekt mijn tandglazuur echt niet meer. Dat er wordt afgesloten met een heuse pianorecital verbaast niet, deze speelde al een hoofdrol op het album.

Al met al houd ik een beetje een dubbel gevoel over aan het album Wandel. Enerzijds hoor ik bij vlagen dingen die me goed bevallen, met name in de zeldzame momenten dat Rêverie wat feller van leer trekt, zoals in opener Sturm. Anderzijds is het materiaal over het geheel zo zoetsappig dat ik deze muziek nauwelijks Kan associëren met wat ik interessant vind in heavy metal muziek. Maar .... het meest wonderlijke komt nog.

Mijn versie van het album bevat ook nog een drietal bonustracks, en dit vind ik eigenlijk het meest spannende deel van het album. Vooral van het logge, zware Schwarze See gaat mijn verdorven hartje sneller kloppen. Geen piano maar bezwerende synthesizers, heavy gitaarriffs en roffelende drums. Een duister, slepend nummer met een doomy rand, het beste nummer van het album als je het mij vraagt. Ruhmlos is dan juist een meer swingende track, met in elk geval ook de nodige ballen. De lange versie van Mond klinkt mij wat heavier en avontuurlijker in de oren dan de singleversie. Helaas komt dan op de valreep toch die vermaledijde piano weer terug.

Het venijn van dit album zit 'm dus uiteindelijk in de bonusstaart. Jammer dat op het reguliere album niet wat meer momentjes als op deze drie tracks terug te vinden zijn. Nou ja, ieder zijn smaak, maar deze kant en klare brave 'metal' is aan mij niet helemaal besteed. Ik zet gewoon Schwarze See op repeat.

Max Leonhardt - zang, gitaar

David Aaron Mrohs - gitaar

Niels Luft - bas

Martin Nigbur - drums