Loading...

Caliban - I Am Nemesis

Gepost in Reviews door Edwynn op 01-02-2012

Tracklist

01. We Are The Many (4:01)
02. The Bogeyman (3:08)
03. Memorial (4:19)
04. No Tomorrow (3:26)
05. Edge Of Black (4:58)
06. Davy Jones (4:06)
07. Deadly Dream (4:02)
08. Open Letter (3:38)
09. Dein R3.ich (3:30)
10. Broadcast To Damnation (3:32)
11. This Oath (3:29)
12. Modern Warfare (3:22)

In het januari/februarinummer van Neerlands langstlopende metalzine Aardschok stond een alleraardigste prijsvraag waaraan enkele van uw WingsOfDeath scribenten bijzonder veel plezier beleefd hebben. Bij oude bandfoto’s moesten de juiste namen gezocht worden. Dat heeft voor wat hoofdbrekens gezorgd. “Maar het gaat hier toch over de nieuwe Caliban?” zult u misschien denken. Helemaal waar. Leest u vooral verder.

Welnu, de nieuwe Caliban heb ik vrijwel op dezelfde manier beleefd als dat ik die prijsvraag beleefd heb. Zoek de juiste namen bij de riffs, melodielijnen en zanglijnen die de drie kwartier durende achtste langspeler bevolken. Trivium, Killswitch Engage, As I Lay Dying, Type O Negative, At The Gates. Het is maar een kleine greep uit de namen die door mijn hoofd spoken als ik I Am Nemesis langs me heen laat glijden. Uiteindelijk is dat dan ook wat het Duitse Caliban op al haar albums gedaan heeft, dus in die zin hoeft de fan niets te vrezen.

I Am Nemesis is een nieuwe verzameling heel erg obligate metalcore tracks met gemakkelijk meezingbare melodieën en zanglijnen die het live vast erg goed doen. Op plaat slaat de verveling snel toe. Tot vervelens toe worden de overbekende Gothenborg gitaarleads herhaald. Ik hoef maar even aan de recente EP van het Groningse Beyond Reproach te denken om te weten dat het ook zeer wel mogelijk is om dergelijke invloeden met veel meer vernuft toe te passen.

Met de uitvoering is verder niets mis. De muzikanten beheersen hun gereedschap tot in de puntjes. De productie is top notch. Maar gevoelsmatig denk ik dat Caliban met name de jeugd zal aanspreken. De branieachtige koortjes in We are The Many of de overdreven dramatische brulzang in de semiballade This Oath zal de tiener die met zichzelf overhoop ligt ongetwijfeld tot in het diepste wezen aanspreken. Zelf had ik op meer avontuur of meer venijn gehoopt.

I Am Nemesis zal diegenen aanspreken die Caliban sowieso een warm hart toedragen. Nieuwe fans zal de band niet winnen. Daarvoor speelt men teveel leentjebuur bij eerdergenoemde bands.

Andreas Doerner - vocals

Marc Goertz - guitar

Patrick Grün - drums

Denis Schmidt - guitar & vocals

Marco Schaller - bass