Loading...

Descending Darkness - Seelenruhe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-04-2012

Tracklist

01. Totenreich
02. Misanthropic Sociopath
03. Abschied
04. Leid
05. Breath of Death
06. Schlachtgedanken
07. Seelenruhe
08. Spiegel meiner Seele III

Descending Darkness is afkomstig uit Oostenrijk, aldaar opgericht in 1998. En hoewel het hier te bespreken album Seelenruhe het full length cd debuut betekent voor de band, wil dat dus niet zeggen dat we hier met nieuwbakken groentjes te maken hebben. Eerder verschenen in 2001 en 2002 een tweetal demo's, waarna een periode van inactiviteit volgde. Vervolgens herpakte de band zich in 2009 met opnieuw twee demo's, om in augustus 2011 met Seelenruhe op de proppen te komen. Overigens bevat het album grotendeels dezelfde tracks als de laatste demo. Heruitgave of remake? Ik heb geen idee.

Over de muziek die in een ruim half uur over de luisteraar heen wordt gestort kan ik op zich vrij kort zijn. Dit is primitieve, rauwe, maar verwoestende black metal. Descending Darkness heeft het altijd al moeten hebben van z'n rauwheid en bruutheid, waar de haat en de afkeer tegen de wereld van af spat. Underground black metal met hoofdletter U!

Hoewel op dit nieuwe plaatwerk heel af en toe eens wordt geprobeerd om eens wat epische/melancholische elementen toe te passen voor wat variatie (bijvoorbeeld Leid, of titelnummer Seelenruhe), slaagt de band daar maar nauwelijks in. Die passages zijn te summier om af te leiden van het grote geheel, en dat is: rammen!

Mijn grote bezwaar tegen dit soort black metal producties komt daarmee ook weer om de hoek kijken. Ik ben me er van bewust dat een dergelijke Spartaanse, minimale productie een bewuste keuze is om deze muziek zo rauw, evil en oorspronkelijk mogelijk te laten klinken. Dat lukt in elk geval ook wel. Helaas betekent dat ook dat bij vlagen, zeker in de snelste passages of waar (veel) zang voorkomt, het soms niet om aan te horen of zelfs niet te volgen is.

We horen hier ongetwijfeld black metal zoals het ooit bedoeld is: ongepolijst, primitief, een uitlaatklep voor opgekropte woede. Dat krijgt Descending Darkness allemaal prima voor elkaar, alleen is dit niet geschikt voor (mijn) gevoelige oortjes.

Arngrim - Guitar

Gevatter - Vocals

Boge - Guitar

Desderoth - Bass

C.P. - Drums