Loading...

Graveyard Dirt - For Grace Or Damnation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2012

Tracklist

01. By Wind and Time
02. Daylights Wrath
03. These Hands Defiled
04. Enslaved by Grief
05. The Search for Solitude
06. Silence Awakens
07. Solace
08. A New Days Fire

Graveyard Dirt is afkomstig uit Ierland en bestaat al sinds 1994. In de eerste paar jaar werden wat demo's opgenomen en uitgebracht, vol met de heersende typisch Engelse jaren 90 doom. Denk aan Paradise Lost, Anathema en My Dying Bride uit die jaren 90 en je zit qua stijl behoorlijk goed. Wat volgde op die eerste demo's was .... een oorverdovende stilte. Pas in 2007 kwam er weer een teken van leven in de vorm van drietrack EP Shadows Of Old Ghosts, bij elkaar toch goed voor ruim een half uur aan nieuw Gaveyard Dirt materiaal, en voor velen een (hernieuwde) kennismaking met de band.

Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder en (tot mijn grote spijt) nu pas maak ik kennis met het debuutalbum van Graveyard Dirt, For Grace Or Damnation, dat al ergens eind 2010 blijkt te zijn uitgebracht. Dat het album is gereleased door het in black metal gespecialiseerde Ashen Productions uit Oostenrijk heeft me daarbij ook niet echt geholpen. Maar het goede nieuws is wat mij betreft dat Graveyard Dirt weer helemaal alive and kicking is. Acht (lange) nieuwe tracks, ik verheug me al op ruim een uur luistergenot aan hel en verDOOMenis.

Na het korte en mellow intro By Wind And Time komt opener Daylights Wrath des te lekker heavy binnen. En ik word niet teleurgesteld in mijn verwachtingen, For Grace Or Damnation begint in elk geval met vertrouwde ingrediënten te smijten. Atmosferische, epische riffs, treurige leads en de typische klassieke death/doom drumfills (ik denk regelmatig aan Candlemass, maar ook Celtic Frost) vormen de hoofdbestanddelen van de vertrouwd klinkende Britse jaren 90 doom. Als slagroom op de taart de aparte grunt van Paul Leyden, die een beetje het midden houdt tussen Tom G. Warrior (alweer Celtic Frost) en Jan-Chris de Koeijer (Gorefest). Rauw en krachtig dus.

For Grace Or Damnation klinkt alsof het in de periode is opgenomen waar de band in eerste instantie stilstond, het ademt helemaal de sfeer van de oude death/doom releases uit die roemruchte periode midden jaren 90. Deze muziek mag lekker hard, laat de beukende drums, zoemende bas en laaggestemde gitaren in je maagstreek inwerken, en zwelg mee in de sferische klanktapijten die gelegd worden door de droevige gitaarmelodieën.

Liefhebbers van deze stijl (inderdaad, ik ook) zal het een rotzorg wezen dat Graveyard Dirt geen vernieuwende inzichten in het genre biedt. Dit is precies de muziek zoals je die wil horen. Luistertips: de lange tracks These Hands Defiled (fraaie gitaarsolo's!) en afsluiter A New Day Fire (lekker melancholiek). Moment van bezinning: Solace. Geniet van dit klassieke heavy doom album.

Kieran O'Toole – Guitars

Gary Sweeney – Drums

Paul Leyden – Vocals

Tony Barr – Bass

David Reilly - Guitars/Keys