Loading...

Heidevolk - Batavi

Gepost in Reviews door Edwynn op 23-02-2012

Tracklist

01. Een Nieuw Begin
02. De Toekomst Lonkt
03. Het Verbond Met Rome
04. Wapenbroeders
05. In Het Woud Gezworen
06. Veleda
07. Als De Dood Weer Naar Ons Lacht
08. Einde Der Zege
09. Vrijgevochten

Voortstappend over de Gelderse heide wacht u aan het einde van de zware reis een warm welkom in de herberg alwaar het Heidevolk, nadat u de bloedspetters van uw mantel hebt geveegd en de botsplinters uit uw vervaarlijk ogende knots hebt gepulkt, een hoorn vers gebrouwen mede met u heft en een mals everzwijn met u nuttigt.

Op de kop van de stamtafel zit een oude doch fier ogende Bataaf die u vertelt over de hoogtijdagen van zijn oude Germaanse volk. Over hoe zij zich afsplitsten van de Chatten en over hoe zij een verbond sloten met de Romeinen in ruil voor iets van hun welvaart. En over hoe diezelfde Romeinen de Bataven verraadden en de bloederige gevechten die daaruit voortvloeiden. Hoewel uiteindelijk door de Romeinen verslagen vertelt de oude Bataaf hoe hij zich los heeft gemaakt van het Romeinse juk en sindsdien een vrij leven leidt.

Terwijl u dit verhaal aanhoort in de knusse gelagkamer, uw hoofd inmiddels licht van de rijkelijk vloeiende mede, krijgt u een visioen uit de verre toekomst. Een toekomst waarin dit verhaal over de dappere Bataven verteld wordt met behulp van muziek. De zachtjes klinkende viool die in die hoek bespeeld wordt, maakt abrupt plaats voor vreemde, zware metalen klanken. De u bekende folkloristische deunen schemeren nog maar zachtjes door in de af en toe woest om zich heen slaande polkaritmen. U begrijpt er niets meer van als de donderende klappen waarmee de maat aangegeven wordt ineens nog sneller achterelkaar komen dan dat een regiment Romeinen de katapulten kan afvuren. Is Wodan voor eeuwig vertoornd? Het woord blastbeats schemert door uw hoofd. Wat dat dan ook moge betekenen. De heroïsche en soms treurige akkoorden die uit die vreemde instrumenten komen raken u wel. Ze bezorgen u een strijdlustig gevoel en u voelt de neiging met uw vuist in de lucht de oude Bataaf luidkeels te ondersteunen.

U ziet in het visioen ook een vreemd uitziende gelagkamer waarin vreemd uitziende knapen en deernen wild met hun haren zwiepen en gebroederlijk naast elkaar mede drinken, al luisterend naar de vreemde tonen die gemaakt worden door het Heidevolk van de herberg met gek uitziende instrumenten. U hoort de knapen en deernen vertellen over dat dit Heidevolk zo afwisselend is gaan klinken en dat de stemmige koorzang hen zo aan Bathory doet denken. Ze vinden het wel wat jammer dat de leadzang af en toe wat saai klinkt. Maar dat de mix van Peter Tägtren wel heel erg professioneel klinkt. “Wie zijn die Bathory en Peter Tägtren? Hun goden?” vraagt u zich af. Daarna verdwijnt het visioen net zo snel als dat het gekomen is. Na deze bijzondere ervaring besluit u de oude Bataaf aan de stamtafel de hand te drukken, de kastelein te betalen en tevreden huiswaarts te keren.

Joris Boghtdrincker - zang

Mark Splintervuyscht - zang

Reamon Bomenbreker - gitaar

Rowan Roodbaert - basgitaar

Joost den Vellenknotscher - drum