Loading...

Asphyx - Deathhammer

Gepost in Reviews door Edwynn op 10-02-2012

Tracklist

01. Into The Timewastes
02. Deathhammer
03. Minefield
04. Of Days When Blades Turned Blunt
05. Der Landser
06. Reign Of The Brute
07. The Flood
08. We Doom You To Death
09. Vespa Crabro
10. As The Magma Mammoth Rises

Een asgrauwe wolk stijgt op vanuit de rokende puinhopen waar even daarvoor een bloederige veldslag werd uitgevochten. Het slagveld overziende, kruis ik ineens de blik van een laatste overgebleven tegenstander. Van mijlenver zie ik zijn wapen de lucht ingaan. Toch is de dreun allesverwoestend. Tergend traag stort ik ter aarde. De strijd is definitief beslecht door het laatste wapenfeit van Asphyx: Deathhammer.

Decennialang bestookt het Nederlandse Asphyx in wisselende samenstellingen de wereld met old-school death metal. Asphyx was al old-school in een tijd dat death metal nog in volle ontwikkeling was. Sinds de markante vocalist Martin van Drunen voor de tweede maal zich bij het gezelschap aansloot, wordt er echter gesproken van een reünie. Terecht wat mij betreft want zijn aanwezigheid bracht Asphyx weer op het haast magische kwaliteitsniveau van de albums The Rack en Last One On Earth. En ook Deathhammer bezit wederom die kwaliteiten.

Zonder vooraankondiging explodeert het openingsnummer Into The Timewastes als een handgranaat in het gezicht. Een handelsmerk van Asphyx. Geen blastbeats, maar comfortabele polka’s om je nekwervels bij kapot te bangen. Vervolgens tapt het titelnummer uit hetzelfde vaatje.

Pas in het derde nummer Minefield gaat de voet van het gaspedaal zodat we ons in de eveneens van Asphyx bekende zompige doomlandschappen kunnen wanen. De sinister schommelende gitaarlijn symboliseert hoe je als luisteraar behoedzaam door een mijnenveld meandert terwijl er in de nabije omgeving op gezette momenten één tot ontploffing gebracht wordt.

Der Landser is een ander groots doom/death epos in dezelfde orde van grootte als het voornoemde Minefields. Hier komen de vocalen van Van Drunen uitstekend tot zijn recht als een verwrongen verstelstem die verhaalt over het verwrongen leven van een landsknecht. Stel ik mij zo voor want ik heb het tekstvel niet bij de hand.

Met het straf marcherende As The Magma Mammoth Rises brengt Deathhammer de laatste slag toe om te onderstrepen dat Asphyx nog altijd heer en meester is over het old-school death metallandschap. Het is goed om origineel te zijn maar het is ook altijd erg prettig om weer eens te horen waar het allemaal vandaan komt. Asphyx doceert hoe je ambachtelijke death metal moet smeden. En Deathhammer is opnieuw een smakelijk hoofdstuk uit het grote lesboek.

Bob Bagchus - Drums

Martin van Drunen - Vocals

Paul Baayens - Guitars

Alwin Zuur - Bass