Loading...

My Dynamite - My Dynamite

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-03-2012

Tracklist

01. Take it or leave it
02. Inside out
03. If we're livin'
04. Dirty game
05. Watch yourself grow
06. Raise your glasses
07. Singing stormy weather
08. Big attraction
09. All the she brings
10. Fork in your tongue

Normaal gesproken vind ik het wel interessant om een band even (al dan niet kort) voor te stellen, aan de hand van bijgeleverde info. In dit geval lap ik die bio aan m'n laars, omdat al die fraaie prachtig verwoorde doelstellingen en andere promopraat niet kunnen verbloemen dat My Dynamite (Australie) simpelweg een Black Crowes kloon is. Black Crowes is/was een redelijk unieke band (hoewel zij op hun beurt weer goed gespiekt hadden bij bands als Led Zeppelin en Lynyrd Skynyrd) met hun typische soulvolle, swingende seventies (blues)rock, die vooral op het podium kon uitmonden in lange uitgesponnen feestjes, uitpuilend van muzikaal vakmanschap. En dat gevoel wil My Dynamite op hun gelijknamige debuut nog eens even dunnetjes overdoen.

Oprechte beïnvloeding/aanbidding of schaamteloze kopie? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat de muziek op dit album niet alleen van de eerste tot aan de laatste noot aan 'die andere band' refereert, maar daarnaast ook bijna net zo stijlvol en griezelig goed wordt uitgevoerd. Aan de kunde van de uitvoerenden twijfel ik geen moment, en ook de swingende feel wordt zeker benaderd. Ik verdenk de band er zelfs van dat ze expres hier of daar eens een foutje hebben laten zitten om het geheel zo authentiek mogelijk te laten klinken.

Brutaliteit kan My Dynamite, naast muzikaal vakmanschap dus, dan ook zeker niet ontzegd worden. Ik hoop voor de bandleden dan ook dat ze stevig genoeg op de plateauzolen staan om de voor de hand liggende kritiek te weerstaan. Want hoe simpel mijn constatering mag zijn dat we hier met een copycat (kraai?) te maken hebben, het album is absoluut goed genoeg om op eigen kracht te kunnen boeien. Wanneer ik er in slaag om de Black Crowes connectie even uit te schakelen, blijft er namelijk veel te genieten over.

De zang luistert aangenaam weg, in combinatie met de gitaartandem en de groovende ritmesectie levert dat heerlijke, toegankelijke niks-aan-de-hand swingende (hard)rock 'n' roll op. De typische koortjes en toevoegingen van de piano staan garant voor het gevoel van herkenbaarheid. Daarmee bevindt deze muziek zich op het kruispunt van meerdere muziekstijlen, maar altijd overgoten met een soulvol rock sausje. Voorzien van een authentiek geluid vormt dit album de ideale soundtrack voor elke seventies party, een volle dansvloer gegarandeerd. Toch kan dat niet voorkomen dat ik The Southern Harmony And Musical Companion nog maar eens opzet.

Patrick Carmody - Vocals/Harp

Jorge Balas - Guitar/Vocals

Benny Wolf - Guitar/Vocals

Travis Fraser - Bass Guitar

Simon Aarons - Drums