Loading...

3 Inches Of Blood - Long Live Heavy Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2012

Tracklist

01. Metal Woman
02. My Sword Will Not Sleep
03. Leather Lord
04. Chief And The Blade
05. Dark Messenger
06. Look Out
07. 4000 Torches
08. Leave It On The Ice
09. Die For Gold (Upon The Boiling Sea IV)
10. Storming Juno
11. Men Of Fortune
12. One For The Ditch

Ik heb het al vaker gezegd: ik, als luie reviewer, ben er niet vies van wanneer een band alvast lekker wat informatie voor me voorkauwt. Niet altijd zal dat zeer bewust gebeuren, maar alle beetjes helpen. Zo ook in het geval van de Canadese 'veteranen' van 3 Inches Of Blood. Hun vijfde album draagt de titel Long Live Heavy Metal (een knipoog naar Rainbow's Long Live Rock 'n Roll?), en met songtitels als Metal Woman, My Sword Will Not Sleep, Leather Lord en Chief And The Blade liggen de clichés voor het opscheppen. Een met twee vingers in de neus geschreven standaard verhaaltje over klassieke heavy metal loert om de hoek.

Shit, was ik maar zo lui, dan was ik nu al bijna klaar met de review. Gelukkig herken ik hier mezelf ook niet in, en mogen deze regels met een korrel zout genomen worden. Het past echter goed bij het clichématige karakter van deze oerdegelijke heavy metal; en uiteraard het minstens net zo clichématig bespreken ervan. Laat niet onverlet dat ik nog altijd enorm veel plezier beleef aan beiden, en dus ga ik gewoon het album eerst maar eens lekker beluisteren, en daarna de lezer lastig vallen met mijn bevindingen.

Ik noemde de leden van 3 Inches Of Blood zojuist veteranen, omdat ze voor mijn gevoel al jaren deel uitmaken van de internationale heavy metal scene. Ook de muziekstijl zal ongetwijfeld debet zijn aan dat gevoel. Want wat je van deze band kunt verwachten is al op voorhand duidelijk: pure, klassieke, heavy metal. De albumtitel maakt dat dan ook al ondubbelzinnig duidelijk. En waar je dan verder ook niet omheen komt wanneer je je eenmaal te luisteren hebt gezet, is de zang van Cam Pipes, de typische old school high pitched scream. Omdat ik ook qua muziek de vergelijking wilde maken met Judas Priest, noem ik Rob Halford maar als klinkend voorbeeld van deze zangstijl. Love it or hate it.

Originaliteit als beoordelingspunt voor deze muziek kunnen we dus al meteen wegstrepen, daar is het deze band dan ook niet om te doen. Gooi klassiekers als Judas Priest, Accept en NWOBHM (Saxon, Iron Maiden) op een hoop, even husselen en het resultaat klinkt als 3 Inches Of Blood. Maar dan wel in een eigentijdse productie, want het geluid van Long Live Heavy Metal is uitstekend verzorgd. Oerdegelijke heavy metal uit het grote cliché boekje, maar met verve uitgevoerd.

Tja, als ik dan luister naar de muziek op Long Live Heavy Metal, dan ben ik toch weer volledig om. Geen controle meer over de ledematen en nekspieren, dit kan ik niet bewegingsloos ondergaan. De vier titels die ik in de inleiding noemde zijn toevallig de eerste vier van het album, en geven al een goed beeld van wat 3 Inches Of Blood te bieden heeft. Tel daar nog tracks bij op als Look Out, met klassiek toetsen/gitaar duel, of Men Of Fortune, met episch middengedeelte, dan kom ik tot de conclusie dat dit album een breed spectrum van de klassieke heavy metal bestrijkt. En zolang er nog bands als 3 Inches Of Blood bestaan en er dergelijke bands blijven komen zal mijn (en met mij hopelijk vele anderen) geliefde muzieksoort nooit uitsterven.

Cam Pipes – Vocals

Shane Clark – Guitars

Justin Hagberg – Guitars

Ash Pearson – Drums

Byron Stroud – Bass