Loading...

Borknagar - Urd

Gepost in Reviews door Edwynn op 12-03-2012

Tracklist

01. Epochalypse
02. Roots
03. The Beauty of Dead Cities
04. The Earthling
05. The Plains Of Memories
06. Mount Regency
07. Frostrite
08. The Winter Eclipse
09. In a Deeper World

Ver weg van Midgard, de plaats waar wij nederige Borknagaradepten wonen, ligt het verheven Asgard, de plaats die door de Noorse goden ‘thuis’ genoemd wordt. Het is ook de plaats waar één van de drie wortels van de monumentale levensboom Yggdrasil verankerd in de goddelijke grond ligt. Deze wortel wordt verzorgd door de nabij huizende Nornen. Deze vrouwelijke beschermgeesten leggen het lot vast van al dat leeft in de negen werelden van de Noorse kosmogonie. Eén van hen vertegenwoordigt ‘dat wat was’ en zij staat bekend onder de naam Urd. Haar naam diende als inspiratie voor het achtste studio album (tussendoortje Origin uit 2006 niet meegerekend) van de eigenzinnige band rondom Øystein G. Brun.

Muzikaal sluit het nauw aan op Universal uit 2010 en eigenlijk ook op de rest van het oeuvre. Zij het dat Borknagars onthullingen ditmaal een stuk dromeriger en melancholischer van aard zijn. Automatisch is Urd daarmee een stuk toegankelijker en dus softer dan anders. Maar als de filosofische reis middels Epochalypse van start gaat, is het moeilijk om niet betoverd te raken door het prachtige hoofdthema dat als een geheimzinnige pendule heen en weer slingert voor het gezicht.

Qua hoeveelheid prachtmelodieën is Urd een erg imposante oefening. De gitaristen Brun en Jens Ryland weven samen met toetsenist Lazare vele meerlaagse melodietapijten, zoals de Nornen gezamenlijk het lot van de mensheid weven. Ze zijn erg toegankelijk maar worden nergens obligaat of plat. Ondanks de kalme toonzetting is er ontzettend veel te beleven. In uitingen van bombast af en toe gevaarlijk scherend langs overdreven Dimmu Borgirachtige grandeur, maar die koers weer tijdig afwendend, zodat de dik aangezette koren hun smaak blijven behouden.

Nu Simen Hestnaes, alias ICS Vortex, weer een vaste plaats in de band heeft, wordt het alleen wel erg druk achter het spreekgestoelte. Zowel Vortex, Vintersorg en nu ook toetsenist Lazare vechten vrijwel elk nummer om hun bijdragen. Omdat zij geen echte rollen hebben, weten zij zich helaas niet al teveel te onderscheiden van elkaar. Hoe langer één vocalist aan het woord is, hoe natuurlijker het klinkt. In het bevreemdende Frostrite krijgt Vortex wel alle ruimte en dat nummer ontpopt zich dan ook direct tot één van de sterkste troeven van Urd. Tussen deze wervelstormen van cleane vocalen lijken de screams veel van hun kracht verloren te zijn. Ze zijn er wel, maar ze bungelen een beetje aan de rand van de Regenboogbrug en voegen daardoor dus weinig toe aan het geheel.

Het is maar een klein smetje op Urd. De vele prachtige momenten die het album herbergt, wegen daar niet tegenop. Borknagar heeft opnieuw een tijdloos werk afgeleverd. U kunt blindelings instappen voor een reis vol mijmeringen over de oorsprong van het leven. Als hemelse koren het slotstuk In A Deeper World afsluiten, wordt u weer veilig in het vertrouwde Midgard afgezet.

Øystein Garnes Brun – Guitars

Andreas "Vintersorg" Hedlund - Vocals

Lars "Lazare" Nedland - Keys, vocals

Jens F. Ryland - Guitars

ICS Vortex - Bass, vocals