Loading...

Demonic Slaughter - Dark Essence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-03-2012

Tracklist

01. Into Frozen Passage
02. Inner-Self Transfiguration
03. Into the Unknown
04. Black Storm Invocation
05. Descending Towards Oblivion
06. Blades of Decay
07. Vampyr

Black metal uit Polen, de band heet Demonic Slaughter en brengt met Dark Essence een EP (hun derde) uit, na in drie achtereenvolgende jaren ook al drie volwaardige albums te hebben uitgebracht. Daarbij wordt dan ook nog gemeld dat de EP slechts een opwarmertje is voor een binnenkort te verschijnen nieuw album. Inclusief deze productiviteit dus al aardig wat clichés op een rijtje. Had ik het laatst in een review nog over black metal vooroordelen die ik graag gelogenstraft zie (Primal - Deathzone), Demonic Slaughter doet z'n best.

Want wat onze Poolse vrinden op Dark Essence produceren is niet helemaal black metal uit het boekje. Heel eerlijk gezegd ben ik niet bekend met het vorige werk van de band, dus vergelijkingen daarmee blijven achterwege. Na het sfeervolle intro Into Frozen Passage gaat de band goed los op Inner Self Transfiguration, een snelle authentieke black metal rampestamper. Een op hol geslagen drummer die nauwelijks bij te houden lijkt door de gitaarriffs en goeie gruntende zang (beiden door Xaos Oblivion, al eens eerder voorbij gekomen met Regicide Decease) springen me het meest in het oor. De uitgesponnen track bevat power en afwisseling en de productie zorgt voor een gebalanceerd geluid. Dat is wel eens wat anders in dit genre en valt mij daarmee in positieve zin op.

Into The Unknown is daarna een heel stuk minder typisch, een ongewoon ritme, geinig gedaan. Al mogen natuurlijk uiteindelijk de blastpassages niet ontbreken. Black Storm Invocation is een bizarre track: sfeervol, sinister en bestaande uit een diversiteit aan gekwelde, bezeten stemmen en onheilspellend gitaarwerk. Let wel: dus alleen vocalen en gitaar over een wind/stormachtig achtergrondgeluid. Het komt op mij over als een soort duistere soundtrack, de beelden die ik hierbij heb voorspellen niet veel goeds. Ik vind dit wel heel apart gedaan.

Hetzelfde trucje wordt met afsluiter Vampyr nog een keer uitgehaald, en dat is natuurlijk een beetje jammer. Hier blijft zelfs de gitaar achterwege, waardoor je als het ware naar een soort hoorspel zit te luisteren, compleet met achtergrondgeluiden. Wederom fraai gedaan, en ook weer enorm onheilspellend, maar helaas een herhaling van zetten waar na de eerste keer de verrassing natuurlijk wel een beetje van af is.

Daartussen zitten in de vorm van Descending Towards Oblivion en Blades Of Decay een tweetal meer traditionele black metal nummers, zowel qua geluid als structuur. Niet bijzonder of spectaculair, wel heel degelijk. Hoewel, Blades Of Decay lijkt wel een Oosters getint melodielijntje te bevatten aan het eind. Al met al een album met twee gezichten. Interessant out of the box denkend met twee bizarre geluidstaferelen, en daarnaast gewoon degelijke black metal afleveren. Onheilig gezegend met een rauwe productie die deze muziek eer aan doet is dit prima voer voor de zwart metalen medemens.

Xaos Oblivion - gitaar, bas, zang

Necrosolus - drums