Loading...

Various Artists - Oriental Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-03-2012

Tracklist

1. Orphaned Land – Sapari (04:04)
2. Amaseffer - Slaves For Life (06:43)
3. Arkan - Deus Vult (04:58)
4. Pentagram - Lions In A Cage (06:13)
5. Myrath - Merciless Times (03:25)
6. Almana Shchora – Elohim (03:53)
7. Nervecell - The Taste Of Betrayal (03:39)
8. Khalas - Haz El Adala Mayel (02:47)
9. Nile – Kaffir (06:49)
10. Melechesh - Grand Gathas Of Baal Sin (05:54)
11. Sand Aura - Fountains Of Moses (03:32)

Wie is er niet vertrouwd met Zweedse (melodic) death, Noorse black, Finse folk/pagan, NWOBHM, US metal en wat al niet meer. Maar hoeveel van ons hebben ooit bedacht dat er ook zoiets bestaat als Oriental Metal? Metal met invloeden uit het Midden-Oosten, Oosterse muziek en instrumenten. Nou, Century Media heeft het (gat in de markt?) gevonden: een verzamelaar onder de noemer Oriental Metal, samengesteld door Kobi Farhi (zanger van Orphaned Land). Dacht ikzelf bij het aanschouwen van de titel nog aan Azië, zo ver oostelijk gaan we hier dus niet.

Orphaned Land wordt dan blijkbaar opeens beschouwd als de grondlegger van het wat mij betreft verder niet bestaande genre oriental metal, als label moet je toch wat... Ach, een leuke kapstok om een verzameling stevige metalsongs aan op te hangen, met als gemene deler dus Orientaalse invloeden, niet in het minst ook vanuit Joodse en Islamitische invalshoek. De bands zingen onder anderen in het Engels, Hebreeuws, Arabisch en daarnaast nog wat andere talen; en dat blijkt hier allemaal prachtig naast elkaar te kunnen bestaan. Een voorbeeld voor de werkelijkheid van alledag? Dat zou dan het grootste winstpunt zijn van dit album. Heavy metal verbroedert, ondanks een diversiteit aan vlaggen, symbolen, kleuren, ja zelfs religie. Een mooie droomwereld: heavy metal als conflictbeheersing en vredestichter.

Ok, van de harde realiteit van alledag naar de parallelle maar minder harde(?) muziekwereld. Orphaned Land opent en geeft zelf het goede voorbeeld met Sapari, een prachtige synthese tussen moderne metal en authentieke Oosterse melodielijnen. Het leuke aan een verzamelaar als deze is dat je niet gevangen zit in een muzikaal hokje. En zo kan het dus gebeuren dat we muziek horen variërend van snoeiharde death metal (Nile, Melechesh) tot aan typerende Midden Oosten melodieën zoals het afsluitende 'Hava Nagila Hava' deuntje Fountains Of Moses van het Egyptische Sand Aura bijvoorbeeld. Ook de bijdrage van Myrath (Merciless Times) bevalt me uitstekend en is een goed voorbeeld van de samensmelting van de twee werelden heavy metal en Oosterse culturen.

Voor zover ik weet zijn alle tracks afkomstig van reguliere albums, dus geen verrassingen in de vorm van nooit uitgebracht materiaal of iets dergelijks. Zonder dit album zou ik dan weer niet zo snel in aanraking zijn gekomen met bands als Almana Shchora (Elohim), Amaseffer (Slaves For Life) of Khalas (Haz El Adala Mayel). Ook interessant vind ik de bijdrage van het Turkse Pentagram met hun 'hit' Lions In A Cage (2001), beetje power metal achtige track met fraaie melodielijntjes. Interessante kennismakingen derhalve. Het levert in elk geval een gevarieerd en zeer beluisterbaar album op dat ik gerust nog wel eens ga opzetten. En de overpeinzingen zoals hierboven beschreven in ogenschouw nemend een prijzenswaardig initiatief.