Loading...

Katana - Storms Of War

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 11-05-2012

Tracklist

01. Reaper
02. Wrath Of The Emerald Witch
03. Khubilai Khan
04. The Samurai Returns
05. City On The Edge Of Forever
06. No Surrender
07. In The Land Of The Sun
08. The Gambit
09. Modesty Blaise
10. The Wisom Of Edmond’s Field

Katana is niet alleen een Japans zwaard waar menig Samoerai krijger dood en verderf mee heeft gepleegd, maar ook een Zweedse heavy metal band die gesmeed is met het metaal uit de jaren ’80-’90. De band heeft al goed van zich laten spreken door in 2010 de Wacken Metal Battle te winnen en zo een plek op het podium te krijgen bij Wacken Open Air. Ook op het Sweden Rock Festival hebben ze zich al mogen vertonen. Getoerd hebben ze al met Where Angels Suffer (Chris Holmes, Stet Howland ex-WASP) en Lizzy Borden.

Stilzitten kan het vijftal uit Gotenburg niet: niet lang na hun debuut Heads Will Roll uit 2011 is hier hun tweede wapenfeit Storms Of War, wederom geproduceerd door King Diamond gitarist Andy LaRocque. Je kunt wel horen dat ze op dit album beter uitgebalanceerd klinken, op het eerste klonken ze nogal gejaagd, wellicht door onervarenheid. Muzikaal moet je het niet in Oosterse sferen zoeken, qua effecten ook niet, gewoon goed afgewerkte nummers in een heavy metal met melodische insteek gegoten jas. Enkele nummers hebben wel een oosterse thematiek zoals The Samurai Returns, dat leunt op Loudness invloeden.

Het album opent met The Reaper, dat meteen laat horen wat de band als ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een scherpe riff, dubbel bass drum, lage bas en sterke zang, duidelijk geïnspireerd op muziek uit de hoogtijdagen van Judas Priest. De volgende nummers Wrath Of the Emerald en Khubilai Khan hebben een duidelijk Iron Maiden vibe. Stukken uit Khubilai Khan lijken zo uit 22 Acacia Avenue te komen.

Het bombastische No Surrender zou niet misstaan op een Manowar album. In The Land Of The Sun begint heel rustig met een loopje dat goed op Somewhere in Time zou passen, wat gelijk alle vergelijkingen met de bands heeft weergegeven. De rest van de nummers doen hiervoor niet onder. Alle fans van dit genre kunnen zonder problemen dit album in huis halen, er valt genoeg te genieten.

Patrik Essén - Guitars

Tobias Karlsson - Guitars

Johan Bernspång - Vocals

Susanna Salminen - Bass

Anders Persson - Drums