Loading...

Angelus Apatrida - The Call

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-04-2012

Tracklist

01. You Are Next
02. At The Gates Of Hell
03. Violent Dawn
04. It’s Rising!
05. Blood On The Snow
06. Killer Instinct
07. The Hope Is Gone
08. Fresh Pleasure
09. Still Corrupt
10. Reborn

Spanje staat als (thrash) metal land al best op de kaart. De thrashbands die daar vandaan al regelmatig in review vorm voorbij zijn gekomen bedienen zich allemaal van de kneiterharde primitieve variant. Dat er uit Spanje ook goede 'mainstream thrash' (voor zover dat bestaat) kan komen bewijst de band met de prachtige naam Angelus Apatrida, dat zoiets betekent als afvallige engelen. Na een jarenlang bestaan in de marge tekenden deze engelen in 2009 een deal met Century Media, waarmee de carrière in een stroomversnelling terecht kwam. Het album Clockwork zette de mannen stevig in het zadel, met opvolger en inmiddels vierde langspeler The Call willen deze Spanjaarden hun naamsbekendheid in Europa verder uitbouwen.

Het grote voordeel van de steun van een gerenommeerd label is dat je als band vooral qua productie stappen kunt zetten. Natuurlijk, de muziek maak je nog altijd zelf, maar hoe het resultaat uiteindelijk op cd klinkt bepaalt voor een groot deel toch ook hoe je product ontvangen wordt. En hiermee is het grootste verschil van The Call ten opzichte van eerder werk van Angelus Apatrida gemaakt. Belangrijk voor de beweeglijke, drukke thrash van de band is dat elk element goed te volgen is in een afgewogen mix.

Qua muzikale insteek is daarentegen niets veranderd. De thrash metal van Angelus Apatrida balanceert nog altijd verdienstelijk tussen druk, pittig enerzijds en melodieus anderzijds. Bay Area thrash in optima forma: niet vernieuwend, wel verrukkelijk luistervoer. Dat er raakvlakken zijn met gekende acts in het genre, ik noem even een Megadeth, of Testament, is op zich niet zo raar; en ook niet erg. Ik heb het idee dat metal uit Zuidelijker landen altijd net dat beetje extra's heeft, net een tikje vuriger. Laten we het maar houden op temperament. Dat zorgt er wel voor dat veel bands, zo ook deze, een behoorlijke eigen smoel heeft.

Vanaf opener You Are Next heeft de band me al bij de ballen. De combinatie van furieuze riffs op gevaarlijke headbang snelheden en subtiele gas terug midtempo passages doen mijn old school thrash hartje sneller kloppen. Het lekkere volle drumgeluid, de stuwende bas en de perfect bij deze muziek passende zang doen de rest. Angelus Apatrida strooit met tempowisselingen of het niks is, maar vliegt nergens uit de bocht. De band klinkt ten alle tijden zo strak als, nou ja vul het cliché maar in. Luister maar eens naar het vliegende Violent Dawn, het heerlijk rossende Killer Instinct of, nou ja, maakt eigenlijk ook niet uit. Dit is muziek die toch geen enkele rechtgeaarde thrashfanaat kan weerstaan!

Volgens een goed gezegde heeft Angelus Apatrida het best voor het laatst bewaard. Afsluiter Reborn is een zeer aangename afwisselende track, waarin de band duidelijk laat doorschemeren dat hun muziek niet uitsluitend uit snelheid bestaat. O ja, voor ik helemaal afsluit: had ik de vele en zeer aanwezige solo's al genoemd? Bij deze dus, ook die verdienen een plekje in de schijnwerpers. Halen die plaat!

Guillermo Izquierdo - Guitars / Vocals

David G. Álvarez - Guitars

José J. Izquierdo - Bass

Víctor Valera - Drums