Loading...

Cynic - The Portal Tapes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-06-2012

Tracklist

01. Endless Endeavors
02. Karma's Plight
03. Circle
04. Costumed in Grace
05. Cosmos
06. Crawl Above
07. Mirror Child
08. Road to You
09. Belong
10. Not the Same

Cynic was 1 van die bands die is begonnen in de grote Amerikaanse thrashgolf eind jaren '80. Gaandeweg evolueerde het geluid naar progressieve death metal; Cynic kan gerust als vaandeldrager van de meer verfijnde en technische tak van deze sport beschouwd worden. Samen met tijdgenoten als Death, maar bijvoorbeeld ook ons 'eigen' Pestilence. Het debuutalbum Focus (1993) mag met terugwerkende kracht legendarisch genoemd worden, want een jaar later viel de band uiteen. Waarmee oorspronkelijk weinig voldoening kon worden gehaald uit die voortrekkersrol.

Meteen na het stoppen met Cynic besloten de muzikale breinen achter de band, Paul Masvidal (zang, gitaar) en drummer Sean Reinert een nieuwe band te formeren. Met Portal zouden zij nog diepgaander experimenteren met invloeden uit de wereld van jazz en fusion, maar bijvoorbeeld ook exotische percussie, zweverige toetsenpartijen en dameszang maakten deel uit van de experimenteerdrift. Ook dit Portal had geen lang leven, slechts een enkele demo werd opgenomen voordat in 1996 ook dit project alweer tot een eind kwam.

In de jaren erna kreeg de muziek van Cynic alsnog de waardering die het verdiende, met in 2006 een heroprichting als gevolg. En in 2008 album Traced In Air als tastbaar resultaat. De afgelopen jaren kwam daarmee ook de vraag naar de Portal demo weer tot leven. Aldus werd besloten om de redelijk obscure 'Portal tapes' alsnog ook maar als album uit te brengen, maar dan wel onder de naam Cynic. Een feitelijke onjuistheid dus, maar gezien de (huidige) naamsbekendheid en algemene (her)waardering een logische keuze.

En zo kan het grote publiek dus ook kennismaken met de buitenissige muzikale gedachtenkronkels van Masvidal en Reinert. Uiteenlopend van wereldmuziek, jazz/fusion, Oosterse meditatieve klanken, zweverige keyboard tapijtjes, zalvende zang tot freaky junglepercussie en slechts lichte verwijzingen naar rock en metal. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt allemaal wel voorbij op deze Portal Tapes. En dat allemaal op een bedje van verrukkelijk baswerk en jazzy drumritmes. Verwacht vooral geen Cynic metal!

Waarbij de muzikaliteit van het gebodene van hoog niveau is, laat dat gezegd zijn. De tien tracks op dit album zijn over het algemeen opgebouwd volgens een traditionele structuur, het zijn dus echt nummers met kop en staart, niet zomaar geluiden aan elkaar geplakt. Maar zoals gezegd: hebben met metal of rock vrij weinig te maken. Heel af en toe mag er eens een gitaarsolootje tussendoor (Karma's Plight, Circle), dat is naast de experimenteerdrift de referentie met Cynic.

Verder vooral veel proggy, jazzy gekabbel, redelijk tripperige muziek (met een Oosters tintje) die je in hoger sferen tracht te brengen. Ik neem bijna aan dat de makers hiervan zich daar ook bevonden. Soms doet het me denken aan bijvoorbeeld de oude Pink Floyd (Cosmos), de zweverige, tripperige passages en sfeerbeelden komen wel overeen met de spacy muziek van die tijd. Je hoort hier in elk geval waar de progressieve metal van het huidige Cynic vandaan komt.

Aruna Abrams - vocals, keyboards

Paul Masvidal - guitar, vocals

Sean Reinert - drums, percussion

Jason Gobel - guitar

Chris Kringel - bass