Loading...

Morgoth - Cursed To Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2012

Tracklist

01. Cursed
02. Body Count
03. Exit To Temptation
04. Unreal Imagination
05. The Travel
06. Resistance
07. Suffer Life
08. Pits Of Utumno
09. Sold Baptism
10. Lies Of Distrust
11. Under The Surface
12. Selected Killing
13. Burnt Identity
14. Isolated
15. White Gallery

De legendarische Duitse underground death metal band Morgoth werd opgericht in 1985 onder de naam Cadaverous Smell maar al snel hernoemd naar Morgoth (1987). Na een demo en twee EP's bracht de band in 1991 het eerste volledige album Cursed uit. Na nog twee albums Odium (1993) en Feel Sorry For The Fanatic (1996) te hebben gemaakt ging de band in 1998 uit elkaar. In de loop van 2010 kwam de band weer bij elkaar om zo bijvoorbeeld in 2011 op Wacken Open Air en Neurotic Death Fest te kunnen spelen, precies twintig jaar na de release van het debuutalbum.

Er zijn nog geen plannen voor nieuw plaatwerk, wel is het optreden op het Way Of Darkness Festival 2011 opgenomen, om voor het nageslacht te kunnen vereeuwigen. Met de nadruk van de songkeuze op de vroegste periode van de band, en artwork dat linkt naar het debuutalbum, is de titel Cursed To Live een hele logische. Naar goed gebruik in de huidige economische tijden (lees: probeer de fans zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen) is het optreden in diverse varieteiten verkrijgbaar, de ene nog meer in een 'limited edition' als de ander. Zo hebben we de DVD, met of zonder dubbel CD (de tweede cd bevat opnamen van andere festivals) er bij, een dubbelalbum op vinyl, en een 'normale' cd versie.

15 nummers vormen de basis van de release, die dus op zowel de DVD, de cd als op de vinyl versie staan. De DVD is dan nog aangevuld met wat nummers van andere optredens en de oude clips van Morgoth uit de jaren '90. Zoals al gezegd, qua songkeuze ligt de nadruk op het oudste werk van de band. Van elk van beide EP's zijn drie nummers afkomstig, zeven nummers komen van debuutalbum Cursed, opvolger Odium komt er met twee stuks al bekaaid van af. Feel Sorry For The Fanatic, dat indertijd al een behoorlijk afwijkende muzikale koers liet horen wordt (daarom?) volledig genegeerd.

De liefhebber weet dus wat ie kan verwachten, Morgoth biedt in puur muzikaal opzicht geen verrassingen. Solide, klassieke death metal; rauw en lomp, zoals het hoort! Dit lijkt me een leuk document voor de liefhebber, waarbij natuurlijk het oudere werk voorop staat. Helaas heb ik niet de beschikking over de bijbehorende beelden, maar het geluid verraadt een band die goed in vorm is. Alle 'klassiekers' van de band komen aan bod, dus wat wil je nog meer?