Loading...

Deals Death - Point Zero Solution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-10-2013

Tracklist

01. Point Zero Solution
02. Facing The Echoes
03. Escalation
04. Flatline
05. Passion For Infinity
06. The Seperation
07. Paramount Authority
08. Beyond Reason
09. Dark Dream Dawn
10. Back to Consciousness
11. Author Of Arts

Onbedoelde reclame als bijvangst kan best z'n leuke gevolgen hebben. Toen zanger Olle Ekman voor de lol een filmpje op youtube zette met zijn ‘death metal vocal exercises’, begeleid door piano, had hij vast niet vermoed dat het ding meer dan een miljoen keer bekeken zou worden. De band waarin hij zingt, het Zweedse Deals Death, spint er garen bij.

Deals Death is opgericht in Borlänge, Zweden, in 2008. Toen de band nieuwe leden wierf in Gothenburg werd besloten om daar heen te verhuizen. En dat brengt me dan bij de muziek die de heren brengen, want die is sterk gelieerd aan die plaats. Inderdaad, melodieuze death metal dus. Met Point Zero Solution brengt het gezelschap z'n derde album uit, maar eens naar mijn kennismaking met deze Zweden gaan luisteren.

In de omschrijving melodieuze death metal is het hier vooral het element melodieus dat het meest van toepassing is. En dat zit 'm voornamelijk in de dikke toetsenlagen die ingezet worden. Niet alleen keyboards die de muziek pakkend en makkelijk in het gehoor liggend maken, maar ook symfonische synthesizerpartijen die er nog eens als een extra dekentje overheen worden gelegd. Een beetje zoals dat in de atmosferische black metal nogal eens gebruikelijk is. Vergelijkingen die dan ook makkelijk voor de hand liggen komen uit Finland en heten Mors Principium Est en vooral Children Of Bodom.

Bij het openende titelnummer Point Zero Solution moet ik ook wel een beetje denken aan Keep Of Kalessin, en dan in het bijzonder aan het nummer waarmee zij ooit aan de nationale voorronde van het Eurovisie Songfestival meededen, (Power Of) The Dragon Tower. De catchyness is wat mij betreft dan ook overeenkomstig. Natuurlijk is er ook genoeg gitaargeluid om de nummers hun identiteit mee te geven, maar vaak gaat dat toch in combinatie met de toetsen. Goed voorbeeld daarvan is Facing The Echoes, de belangrijkste melodie binnen de intro van dit nummer betreft een pianostukje. Verder wordt het niet zo bijzondere nummer sowieso volgesmeerd met toetsen.

Dat ook de moderne thrash in de muziek vertegenwoordigd is, bewijst Flatline. Een lekkere beat, ritmisch sterk, fijne solo, en wederom makkelijk behapbaar. Over het geheel beweegt het album zich in het midtempo, en is de muziek niet zo snel en agressief als de 'ouderwetse' melodeath bands. In die context komen bands als Soilwork en Arch Enemy behoorlijk in de buurt.

Deals Death voert z'n muziek technisch sterk uit, maar wat ik mis is beleving. De productie heeft de nummers helemaal dichtgemetseld, waardoor weliswaar een catchy en sterk geluid ontstaat, maar waarbij de identiteit van de makers volledig is verdwenen. De muziek die ik hier hoor kon door om het even welke band vervaardigd zijn, het is naar mijn mening eenheidsworst, platte achtergrondmuziek zonder emotie. En dat is jammer, want ik ben er van overtuigd dat deze gasten echt wel kunnen spelen.

Olle Ekman - Vocals

Erik Jacobson - Guitar

Sebastian Myrén - Guitar

Fredrik Ljung - Bass

Janne Jaloma - Drums