Loading...

Arch Enemy - War Eternal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-06-2014

Tracklist

01. Tempore Nihil Sanat (Prelude in F minor)
02. Never Forgive Never Forget
03. War Eternal
04. As The Pages Burn
05. No More Regrets
06. You Will Know My Name
07. Graveyard Of Dreams
08. Stolen Life
09. Time Is Black
10. On And On
11. Avalanche
12. Down To Nothing
13. Not Long For This World

Na bijna veertien jaar trouwe dienst verliet de Duitse frontvrouwe Angela Gossow het Zweedse (melodieuze) death metal instituut Arch Enemy. In de vorm van de Canadese Alissa White-Gluz werd ook een min of meer bekende (The Agonist en Kamelot) opvolgster aangetrokken. En uiteraard klonk vanuit diverse kampen - zowel positief als negatief - hetzelfde gejoel op als toen indertijd zanger van het eerste uur Johan Liiva vervangen werd door Angela. Maar eens horen of deze wisseling van de wacht serieuze gevolgen heeft voor het bandgeluid van Arch Enemy, waarvoor als leidraad mooi het nieuwe album War Eternal kan dienen.

De fans hebben al stukje bij beetje kunnen wennen aan die nieuwe zangeres, want voorafgaand aan de release van het album verschenen al diverse singles/video's waarop de nieuweling te bewonderen was. Laat ik even vooropstellen dat ik nooit echt een Arch Enemy-liefhebber ben geweest, en al helemaal niet van Gossow; zeker live vond ik haar altijd te kort schieten, en behoorlijk eentonig. Dat White-Gluz er wat appetijtelijker uitziet doet inderdaad niet ter zake, en is uiteraard een kwestie van smaak. Wat belangrijker is, is dat me al snel opvalt dat de nieuweling weliswaar wat prettiger (maar af en toe ook net zo eentonig) brult, maar dat dat er tegelijkertijd nauwelijks toe doet.

Het geluid van Arch Enemy valt of staat namelijk met de melodieuze gitaarpartijen van Michael Amott. En die zijn herkenbaar als altijd, daar is dus niks aan veranderd. Sterker nog, het valt niet eens op dat broeder Christopher op dit album voor het eerst sinds lange tijd niet meer van de partij is. De tweede nieuwkomer, gitarist Nick Cordle vult de positie van tweede gitaar op vrij anonieme wijze in.

Over de nummers ga ik het verder niet hebben. Iedereen die Arch Enemy kent weet wat ie kan verwachten. De fan kan War Eternal met een gerust hart in huis halen, want ondanks de vervanging van twee bandleden verandert er niets aan de muzikale insteek van de band. De gekozen, veilige koers wordt braaf gehandhaafd. Een niet-liefhebber zal door dit nieuwe album ook niet overgehaald worden tot andere gedachten. Een gemiste kans?

Michael Amott - Guitars

Alissa White-Gluz - Vocals

Nick Cordle - Guitars

Sharlee D'Angelo - Bass

Daniel Erlandsson - Drums