Loading...

Onheil - Storm is Coming

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-01-2015

Tracklist

01. Embrace The Chaos
02. Kill Tomorrow
03. Self-Destruction Mode
04. The Omega Legions
05. Storm Is Coming
06. The End Of Everything
07. Wings Of Death
08. Dronkenschap In Duisternis II
09. Nature's Wrath
10. Streams Of Silence

Onheil is een Nederlandse metalband die al jaren in het vaderlandse circuit meedraait. Al in 1997 ligt ergens de basis van deze band, een aantal leden vormden toen de band Martyr, later Shrine, waarnaast in 1999 Onheil werd opgericht. Echt heel productief is de band op platen-release-gebied nog niet geweest. Na een handjevol demo's/singles/EP's door de jaren heen verscheen pas in 2009 debuutalbum Razor. Het zou tot september 2014 duren eer deze werd opgevolgd door album nummer twee: Storm Is Coming. Die ligt hier nu al om onverklaarbare reden een paar maanden op de (fictieve) plank om besproken te worden, maar nu is het dan zo ver.

De muziek die de band voortbrengt is misschien simpel te benoemen als old school heavy metal in een black metal-jasje. Onheil pint zich echter niet op een enkel (sub)genre vast, zo horen we zowel pure black als thrash metal voorbijkomen, en worden dus invloeden uit de traditionele heavy metal, of beter gezegd NWOBHM niet geschuwd. De basis van Onheil ligt weliswaar in de black metal, maar de band voegt daar zodanige elementen aan toe dat hun muziek een aanzienlijk meer toegankelijke aard krijgt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Kill Tomorrow, waaruit duidelijk blijkt dat vooral de heren gitaristen fan zijn van Iron Maiden en andere twin-gitaar-adepten.

Natuurlijk horen we ook 'gewoon' 'echte' black metal voorbijkomen, zoals opener Embrace The Chaos laat horen. Simpelweg thrash/black beuken beheerst Onheil ook, getuige Self-Destruction Mode. Met melodisch gitaarwerk als extraatje rost dit nummer er lekker op los, vrij pretentieloos naar mijn idee. Over melodieus gesproken: The Omega Legions heeft een begin dat bijna epische heavy metal te noemen is, het vervolg is echt zo pakkend als wat met die old school riffs. De black metal is hier wat verder weg, al neigt dit wel wat naar folk/pagan.

Een nummer als The End Of Everything lijkt me overduidelijk geschreven met een live-situatie in het achterhoofd, dit moet het met name dankzij het meeschreeuw-gedeelte en daarbij behorende herhalingen naar het eind van het nummer toe een absolute kraker worden op het podium. Terwijl ook het Nederlandstalige (duh!) Dronkenschap In Duisternis II een heerlijk pakkende drive heeft. Hier tussendoor horen we een langere, wat meer uitgesponnen nummer - met de briljante titel Wings Of Death - dat dankzij een wat meer gevarieerde aanpak ook prima de aandacht weet vast te houden. Leuk nummer!

Uiteraard betaalt de driedubbele bezetting van zowel gitaar als vocalen zich uit op Storm Is Coming. Zonder de adequate ritme-sectie tekort te willen doen zijn dat toch wel de troeven voor Onheil. Verdomd dat ik deze band nog altijd niet live heb gezien, dat lijkt me namelijk best wel interessant. Op CD weten niet alle nummers te overtuigen wegens een gebrek aan originaliteit van een der onderdelen; of dat nou het heavy metal-aspect is of de black metal-uitspattingen. Maar over het geheel zorgt juist deze samensmelting wel voor dat stukje eigen smoel waar Onheil het van moet hebben.

Storm Is Coming!

Amok - zang, gitaar

Sadist - gitaar, zang

Haat - zang, gitaar

Nomiis - bas

Terger - drums