Loading...

Contradiction - The Essence of Anger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-09-2009

Tracklist

1. Perfect Combatants
2. The Essence Of Anger
3. Start The Action
4. The Spectator
5. Walk of Shame
6. For The Light
7. Death Is Now
8. Life's End
9. Collateral Carnage
10. Reign of Fear
11. Domesticated
12. Commandments

Het Duitse Contradiction bestaat al sinds eind jaren tachtig, en is nooit echt doorgebroken zoals andere Duitse thrashbands en tijdgenoten. Regelmatig werden cd's uitgebracht en wordt er opgetreden, zelfs met aansprekende internationaal bekende namen. Tot een doorbraak of grotere naamsbekendheid heeft dit echter nooit geleid. Misschien is daar dan ook wel een reden voor. In al die jaren is de band er namelijk niet in geslaagd om materiaal uit te brengen dat er uit springt, dat blijft hangen. Ze hebben eigenlijk altijd last gehad van een gebrek aan originaliteit en/of inspiratie daartoe en muziek die echt ballen heeft.

Is het dan zo beroerd wat Contradiction door de jaren heen heeft laten horen ? Nee, dat wil ik toch ook weer niet zeggen. Voor liefhebbers van traditionele thrash metal valt er met Contradiction genoeg te genieten. Het punt is alleen: we kennen het allemaal al. Het lijkt er al een aantal jaren op dat een aantal met name Duitse thrash bands volledig inwisselbaar zijn. Het is een genre dat natuurlijk wel al jaren echt leeft bij onze oosterburen, waar de bands dan ook bijna even talrijk zijn als de liefhebbers. Dit verklaart denk ik dan ook wel dat deze band nooit echt is doorgebroken of bijvoorbeeld bekend is in Nederland.

Om hun inmiddels twintigjarige bestaan kracht bij te zetten is er dan nu een nieuwe cd, The Essence of Anger getiteld. Om te beginnen is een hele cd van deze band, twaalf nummers lang, een hele zit. Contradiction slaagt er niet in om, op deze cd althans, twaalf nummers lang te boeien. Er zit zeker hele leuke muziek tussen, maar er is mijns inziens ook wel sprake van de nodige vullertjes. Wanneer je alle pluspunten van deze cd bij elkaar zou zetten, dan heb je een leuke mini-cd van zo'n vier/vijf nummers. Er wordt op zich prima gevarieerd tussen stevig up-tempo materiaal, midtempo deuntjes en wat tragere composities.

Neem opener Perfect Combatants: een gesproken intro, een lekker furieus begin en agressieve zang en mid-tempo refreinen. Vervolgens krijgen we het titelnummer: begint met een lekkere vlotte thrashy riff, maar al vrij snel wordt het tempo weer omlaag geschroefd richting refrein. Zo kunnen een aantal nummers op deze cd omschreven worden. Op zich is er binnen de nummers zelf wel een aardige variatie qua tempo, maar als je dat een aantal nummers achter elkaar herhaalt wordt dat ook een truukje op zich en gaat dat een hele cd lang alsnog vervelen.

Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat het snelle werk van de band mij het best (of eigenlijk als enige echt) bevalt. Een nummer als The Spectator , dat slechts in een enkel, langzaam tempo wordt uitgevoerd kan mij minder bekoren en is gelukkig afgelopen voor ik het saai durf te noemen. Waar de band echt fel van leer trekt en het vlotte thrash tempo langer vasthoudt kan ik gerust even meebangen met de muziek, maar helaas zijn deze momenten voor mij te spaarzaam. Wat ik persoonlijk dus erg jammer vind is dat een ervaren band als Contradiction het niet af en toe eens zoekt buiten de platgetreden thrash paden, om zo wat meer afwisseling in hun muziek te brengen. Van de andere kant, wellicht is dit een bewuste keuze en wil de band niet anders en dienen ze geprezen te worden om hun standvastigheid om hun eigen ding te doen.

Wat overigens nog wel vermeldt dient te worden is dat de muziek op zich goed ten gehore gebracht wordt. Wat de band doet doen ze ook goed en ook qua geluid en productie is met dit product niets mis.

?tumb=3252,350x350,contradictionpromopic

Oliver Lux: vocals & guitar

Oliver Kämper: guitar, backing vocals

Andreas Westphal: bass

Christoph Zelt: drums