Loading...

At The Gates - At War With Reality

Gepost in Reviews door Edwynn op 16-11-2014

Tracklist

01. El Altar Del Dios Desconocido
02. Death And The Labyrinth
03. At War With Reality
04. The Circular Ruins
05. Heroes And Tombs
06. The Conspiracy Of The Blind
07. Order From Chaos
08. The Book Of Sand (The Abomination)
09. The Head Of The Hydra
10. City Of Mirrors
11. Eater Of Gods
12. Upon Pillars Of Dust
13. The Night Eternal

At The Gates is terug van weggeweest. Zo incidenteel deed de band nog wel een showtje, maar negen jaar na het onnavolgbare Slaughter Of The Soul is daar At War With Reality. En dat terwijl de band altijd gezegd heeft nooit meer een album te zullen maken. Het zal niet meevallen om de hooggespannen verwachtingen in te lossen, maar zo rustig rondkijkend op melodieus death metalgebied is At The Gates toch wel een gemiste factor geweest. Eén van de weinige acts die melodie en agressie zo in balans met elkaar kan laten zijn. Op At War With Reality is dat niet anders.

At The Gates zal tot lang nadat de zon is uitgedoofd moeten opboksen tegen de onuitwisbare indruk die met de roemruchte voorganger uit 1995 werd achtergelaten. Die plaat is ondertussen verworden tot een monument in de metalgeschiedenis. Zo goed is At War With Reality dan ook weer niet. Dan is dat er maar direct uit. Volgens mij is het in dit geval een kwestie van dat de lat op Mars- en niet maanhoogte ligt. Een verschilletje tussen een hoog niveau en een pleurishoog niveau, zeg maar.

At The Gates pakt het qua sound een beetje op tussen dat monumentale album en The Red In The Sky Is Ours. Vocaal gezien wordt vooral dat debuut een beetje opgezocht. Het onstuimige karakter moet je dan wel in zijn geheel wegdenken. De vrijwel unieke eigenschap om tegelijkertijd zowel ongekend melodieus als bloedagressief te zijn, blijkt niet uit At The Gates weggeëbd. Het is allemaal weer verpakt in venijnige compacte nummertjes met een kop en een staart die veel blijk geven van inventieve melodieuze riff- en leadschema's. Als geheel klinkt het ook weer lekker gejaagd en flitsend. Thomas Lindberg staat daar heel obstinaat bovenop om al het venijn weer van zich af te spuwen.

De Zweden gebruiken niet veel meer minuten dan nodig. Nummers als The Circulair Ruins en Order From Chaos klinken direct vertrouwd en lijken tegelijkertijd eenvoudig als vernuftig tegelijk. Het titelnummer is mooi opgebouwd door een web van melodieuze gitaarlijnen dat slechts onderbroken wordt door enkele bikkelharde grooves. Aan kwaliteit en variatie echt geen gebrek. Het probleem is ongetwijfeld de eigen schaduw. At The Gates doet geen poging vernieuwend te zijn. De vraag is of je dat als één van de grondleggers van de Gotenborgscene ook verplicht bent.

At War With Reality is in zekere zin een obligate herrijzenis van een roemrucht verleden. Dat At The Gates dat gewoon verrekte goed doet én omdat de concurrentie nu ook weer niet van dien aard is dat de band er niet meer toe doet, maakt van At War With Reality een welkome aanvulling van de collectie.

Jonas Björler - Bass

Adrian Erlandsson - Drums

Anders Björler - Guitars

Tomas "Tompa" Lindberg - Vocals

Martin Larsson - Guitars

  • Ik denk dat ik me helemaal aansluit bij je recente.

    Door Marc Brouwer op 29-11-2015 13:20:54