Loading...

Bloid - Rise To Ruination

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-11-2014

Tracklist

01. Attack Of The Sun
02. EinZwei, Die
03. Pandemic
04. Rise to Ruination
05. Fubar
06. The Nemesis
07. Sudden Urge

Vorige maand kwam het nieuws dat het West-Friese Bloid een deal heeft getekend met het Italiaanse WormholeDeath-label, onderdeel van Aural Music. WormholeDeath zal de muziek van Bloid wereldwijd gaan distribueren; te beginnen met het debuutalbum Rise To Ruination.

Geen nieuw plaatwerk dus, en ook geen nieuwe review. Collega Edwin besprak dit album in januari van dit jaar, er is geen enkele reden om die mening te herzien. Dezelfde tracklist, dezelfde opnames, geen extra's, zelfs geen new artwork. Gewoon een heruitgave - zowel op CD als digitaal - van de oorspronkelijke eigen beheer-release. Maar dan hopelijk wel resulterend in meer aandacht voor dit fijne album. Wel is er door Bloid een nieuwe you-tube teaser in elkaar gesleuteld, die hieronder te zien en te horen is. Om het verhaal compleet te maken hier nog even de oorspronkelijke bespreking van Rise To Ruination:

Attack Of The Sun liegt er stilistisch gezien niet om. Het presenteert een partij gort- en gortdroge metalcore zonder tierlantijnen en zonder melodieuze meezingrefreintjes, dat allesbehalve blij en vrolijk klinkt. Eerder klinkt het als die bende zogenaamde tattookillers die je de steeg intrekken om je tandenrijen eens grondig te herschikken. Gewoon omdat je het waagde om op dit en dit tijdstip daar en daar te lopen. Let eens op die slopende breakdown in het midden. Knock-out in de eerste ronde wat mij betreft.Toch is er veel ruimte voor humor en lol. Bijvoorbeeld het Duits gearticuleerde EinZwei, Die klinkt agressief en grappig tegelijk. Terwijl Fubar weer handelt over een dementerende seriemoordenaar. ‘Metalthema’s met een twist', zoals ze het zelf zeggen. Muzikaal is er geen twist te bekennen. Bloid klapt er op los waar het maar kan. Er zijn veel tempowisselingen, maar nergens wordt het te druk. De grooves en beatdowns komen extra hard aan wanneer er tussendoor ook eens naar polka-snelheden geschakeld wordt. Bloid is een band met potentie. Ze weet een gevarieerd album te brengen zonder te verzanden in obligate melodieuze passages. En dat, beste mensen, is best iets om blij van te worden.

Marijn ‘Rijnes’ Galis - bas, zang

Jeroen Broekman - gitaar, zang

Daan Broekman - drums