Loading...

Conquer - A Worm's Demise

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-01-2015

Tracklist

1. A Worm's Demise (5:23)
2. Hell's First Born (4:59)
3. God Is The Destroyer (5:43)

Conquer is een nieuwe extreme metalband uit de Canadese regio Ontario, die op 2 december het eerste wapenfeit in eigen beheer uitbracht: EP A Worm's Demise. De band is in eerste instantie begonnen als black metal eenmansproject van zanger Devlin Anderson. Inmiddels uitgegroeid tot een kwartet leeft de band zich uit in een rauwe thrash/black/death metal-mix.

Het eerste nummer is het titelnummer A Worm's Demise, dat begint als een trage sluipmoordenaar. Een lekker vette riff die gaandeweg gezelschap krijgt van zo'n heerlijke diepe putrochel en double bass drumwerk. Een goed begin dus. Het nummer lijkt in eerste instantie zo'n lekkere oldschool doomdeath-sloper, maar blijkt toch nog wel wat meer elementen te bevatten wanneer het tempo omhoog gaat en de zangstijl verandert. Zwaar en toch met enig gevoel voor melodie vind ik dit toch wel een lekker nummertje! Waarbij ook de verwrongen gitaarsolo er mag wezen, net als de melodieuze lead aan het eind.

Hell's First Born pakt het daarna heel anders aan, hier gaat vanaf de eerste seconde het gas er op! Tremolo-riffs en blastende drums zetten hier de toon, die gepaard gaan met een uit de diepste krochten afkomstige oerbrul. De death metal krijgt hier dus een heel ander tintje, al wordt voldoende met tempo en sfeer gevarieerd om de muziek behapbaar te houden. Want ook hier komt al snel de naargeestige sfeer van de tragere death metal voorbij; voor even dan toch. De repetitieve drums en de herhaling van dezelfde riff lijken voorspelbaar of vervelend, maar zorgen juist voor een spanningsopbouw. Het nummer eindigt wel wat merkwaardig met een fade-out.

Het afsluitende God Is The Destroyer is de meest gevarieerde track van de drie. Hakkende riffs en beukende drums, dit nummer begint alweer lomp en zwaar. De vocalen zijn hier gedubbeld voor een extra zwaar effect. Merkwaardig genoeg wordt een stukje verderop gekozen voor een stukje aanzienlijk cleanere zang, in een bijna groove metal-achtig tempo; een afknapper als je het mij vraagt. Het doet mij een beetje denken aan Sepultura of welke andere Cavalera band dan ook, en dat is geen pluspunt. Het tekent wel de drang naar afwisseling die Conquer voor ogen heeft, want ook hier wordt weer naar hartenlust gespeeld met tempo's en sfeer. Bonuspunten voor het eind van het nummer, voorafgegaan door een schijnbaar-einde. Leuk gedaan!

Conclusie: dit smaakt naar meer. Conquer heeft in drie nummers tijd genoeg van zichzelf laten horen om mij nieuwsgierig te maken naar wat ze nog meer in petto hebben. En vergeet de omschrijvingen van de muziek, dit is 'gewoon' ongepolijste, brute / old school death met een lekker zieke twist. Enjoy!

Devlin Anderson - Vocals, Guitar

Ryan White - Guitars

Rob Holden - Bass

Simon Oukhine - Drums