Loading...

From Earth - Dark Waves

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-04-2015

Tracklist

01. The Fallen Ones
02. Fragment Of Creation
03. Dark Center
04. Blood Runs Cold
05. Perfect Storm
06. Libera Nos
07. The Longest Fight
08. Into The Abyss
09. Godforsaken
10. Age Of Deceit
11. New Light

Met voormalige bandleden van Born From Pain, Blind Sight en 37 Stabwoundz zou je bijna kunnen verwachten wat voor muziek je in de muzikale kuip hebt. Bijna, want deze samensmelting onder de naam From Earth brengt dus echt geen hardcore, in tegenstelling tot de genoemde bands. Ok, er zitten wel degelijk invloeden van die muzieksoort in, maar From Earth laat op debuutalbum Dark Waves horen dat ze wel meer te bieden hebben dan dat.

Het is namelijk vooral snoeiharde, moderne metal dat de klok slaat. Noem het voor mijn part metalcore, maar ook dat dekt de lading nog niet helemaal. De overrompelende opener The Fallen Ones zet direct de toon met stoer riffwerk, keihard beukende drums en emotievolle en zeer agressieve vocalen. Dat het laatste aspect ook voor de nodige afwisseling kan zorgen bewijst daarna Fragment Of Creation, waarin we goed uitgevoerde cleane zang horen.

Dat vanwege de ervaring van de verschillende muzikanten de nummers staan als een huis lijkt me duidelijk, de geboden kwaliteit is evident. Het schrijven van memorabele nummers, of in elk geval muziek die blijft hangen heeft de band daarnaast ook nog eens onder de knie. Blood Runs Cold is daar wel een goed voorbeeld van: het heeft een vrij catchy groove en doet zelfs wel een beetje Godsmack nu metal-achtig aan. En let op die vette gitaarsolo! Ik denk dat het aparte ritme ook wel een rol speelt in de aantrekkingskracht van het nummer.

De afwisseling tussen compromisloos harde enerzijds en verfijnde of melodieuze fragmenten anderzijds houdt From Earth haarscherp in de gaten. Dat horen we ook terug in de vocalen: de stevige grunt van Che Snelting laat zich prima afwisselen met de cleane zang van gitarist Dave van Loon. Deze diversiteit is absoluut een pre voor de muziek van From Earth. Daarnaast is die muziek ook nog eens in een aangenaam beluisterbaar jasje gegoten: de band heeft met gitarist Tommie Bonajo een inmiddels behoorlijk ervaren producer in huis, en ook dat hoor je terug.

Libera Nos is precies midden in het album een welkome adempauze, zodat je je als luisteraar kunt opmaken voor de tweede helft van het album. Zo zijn The Longest Fight en Age Of Deceit nummers die een enorme energie tentoonspreiden. Sowieso barst Dark waves van de dynamiek, zodat eentonigheid of verveling geen kans krijgen. Lamb Of God en Gojira worden regelmatig van stal gehaald als referentie, ik denk dat liefhebbers van die bands zeker genoeg van hun gading zullen vinden bij From Earth.

Che Snelting – Vocals

Tommie Bonajo – Guitars

Dave van Loon – Guitars, vocals

Matthieu Boer – Drums

Bas Braam – Bass