Loading...

Heidevolk - Velua

Gepost in Reviews door Edwynn op 19-04-2015

Tracklist

01. Winter Woede
02. Herboren in vlammen
03. Urth
04. De hallen van mijn vaderen
05. De vervloekte jacht
06. Het dwalende licht
07. Drankgelag
08. Velua
09. Een met de storm
10. Richting de wievenbelter
11. In het diepst der nacht
12. Vinland

Hoe moet je als geboren en getogen Veluwnaar nu niet vallen voor een album dat in zijn geheel geïnspireerd is door de grond waarop je gehele leven zich van meet af aan afspeelt? Misschien moest ik dit maar niet doen...... Nee wacht, ik doe het lekker toch. Het Gelderse Heidevolk viert haar tienjarig bestaan met het album Velua. Het is geen conceptalbum zoals het voorgaande Batavia.

Muzikaal gezien ligt het wel ernstig in het verlengde van Batavia. Heidevolk legt net als op dat album niet langer de nadruk op folk maar gewoon op loepzuivere heavy metal volgens grootmoeders recept. Natuurlijk blijven er enkele folky accentjes hangen, natuurlijk blijft de typische samenzang, die verwantschap tonen met de collegae uit de vikingmetal-scene. Maar toch overheersen de opzwepende riffs en bijbehorende marstempo's. Ideaal headbangvoer gevangen in een aantal pakkende songs. Het woest openende Winter Woede laat wat dat betreft geen misverstand bestaan.

Dat zanger Joris Bochtdrinker is vervangen door Lars Nachtbraecker valt nauwelijks op. De stem van de nieuwkomer valt op passende wijze samen met de zang van Mark Splintervuyscht. Van de voortdurend dubbelzang ben ik persoonlijk niet zo'n hele grote voorstander maar het is daarentegen ook weer iets dat Heidevolk als Heidevolk laat klinken.

In tekstueel opzicht worden ook weer stappen naar voren gezet. De band heeft een aantal prachtige sagen, verhalen en sfeerschetsen van de Veluwe verzameld en vertaald in vertrouwde Heidevolkgezangen. Vernuftiger en sfeervoller dan ooit zijn weemoedige cantaten als In De Hallen Van Mijn Vaderen en het mysterieuze Richting De Wievenbelter. Vooral in het laatste nummer valt tekst op prachtige wijze samen met de melancholische klanken van deze semiballade.

Heidevolk ontwikkelt zich zonder de identiteit te verliezen. Wat voorop staat is dat de band zeer wel in staat is om meer dan genoeg inspiratie te verzamelen om opnieuw een enthousiast klinkend album weet af te leveren. Heidevolk heeft bewezen geen gimmick te zijn. En brengt gewoon een serieus album waarin stoere heavy metal samen gaat met sfeervolle folkelementen en dito teksten.

Mark Splintervuyscht - zang

Reamon Bomenbreker - gitaar

Kevin Vruchtbaert - gitaar

Rowan Roodbaert - bas

Joost den Vellenknotscher - drums

Lars NachtBraecker - zang