Loading...

Mammoth Storm - Fornjot

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-12-2015

Tracklist

01. Augurs Echo
02. Vultures Prey
03. Sumerian Cry
04. Fornjot
05. Horns of Jura
06. Hekla
07. Ancient Apocalypse (bonus)

Van een band met de naam Mammoth Storm verwacht je natuurlijk zware muziek. Dat maken deze Zweden in elk geval helemaal waar. Ontstaan in 2012 presenteert de band nu debuutalbum Fornjot, opvolger van de EP Rite Of Ascension van vorig jaar.

Een snelle blik op de tracklist leert dat we 'slechts' zeven nummers (inclusief bonustrack) voorgeschoteld krijgen. Evengoed kent Fornjot een speelduur van net boven het uur, dus de combinatie van zware muziek en lange tracks geeft al een goede hint in de muzikale richting. Mammoth Storm speelt dan ook duistere stoner-doom, met uitstapjes richting postrock, sludge en wat psychedelica (bekijk de albumhoes maar eens). Voer voor de liefhebbers van sombere muziek dus; en ja, daar reken ik mijzelf zeker toe.

Augurs Echo opent dit statige bal, en schotelt al meteen sferische (post-) black metal-achtige riffs voor. Na bijna drie minuten is het dan tijd voor logge stoner/doomriffs en kan het feest pas echt beginnen. Wanneer dan ook nog een rauwe, lage zangstem (Daniel Arvidsson, Draconian) invalt is het plaatje zowat compleet. Deze muziek kan immers niet zonder zwoegende, groovende ritmesectie; die is dan ook in optima forma aanwezig!

Traag, stroperig slepend, donker en heavy zijn denk ik wel de kernwoorden waar het hier om draait. Deze combinatie zet in de lange tracks wel een zodanig sfeer neer dat je moet blijven luisteren, mij verveelt het in elk geval geen moment. Zoals zo vaak bij doom is die sfeer wel melancholiek te noemen, een beetje treurig of neerslachtig zelfs wel. Met Sumerian Cry duikt er nadrukkelijk een Oosterse touch op, leuk voor de afwisseling. maar als je goed luistert hoor je wel vaker heel subtiel wat klanken uit die richting voorbij komen. Zoals gezegd is een tikje psychedelica ook wel aanwezig, daar past dat Oosterse mooi bij.

Er wordt geen enkele concessie gedaan qua snelheid, elk nummer trekt van begin tot eind even sloom voorbij. Zelfs een relatief kort nummer als Vultures Prey laat geen enkele versnelling horen. Heerlijk log en lomp vind ik titelnummer Fornjot, dat zich met z'n zware en lage tonen op gevoelige wijze in de onderbuik nestelt, waar het dan ook aardig begint te trillen; van de zware klanken dus! Ook zeer de moeite waard is de bonustrack Ancient Apocalypse, dat een remake is van de versie van de eerste demo uit 2013.

Je raadt het al: geen originaliteitsprijs voor Mammoth Storm. Maar wie gek is van dreigende doom en ronkende stoner zal zich uitermate goed weten te vermaken met Fornjot. Ik zou deze liefhebbers dan ook willen aanraden om ook de voorgaande EP Rite Of Ascension eens op te snorren; die is namelijk ook absoluut de moeite waard!

Daniel Arvidsson - Bass, Vocals

Emil Ahlman - Drums, Organ

Christer Ström - Guitars

  • De Doom stijl heb je mooi en duidelijk omschreven...

    Door Marc Brouwer op 22-12-2015 14:17:24

  • Muziek naar mijn hart!

    Door Chris van der Aa op 22-12-2015 17:51:06

  • Ja joh.. ? Mij te rustig. Maar ik was qua Doom er nog niet echt uit. Hoe en wat. Heb het plaatje geluisterd en recentie gelezen. Komt goed over een.

    Door Marc Brouwer op 22-12-2015 19:18:45