Loading...

Collision - Satanic Surgery

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-02-2016

Tracklist

01. Cripple The Cross
02. Touch Me, Jesus
03. Filthy Feeder
04. Piece Of Shit From The Tar Pit
05. Necromantic Love Affair
06. All You Need Is Hate
07. A Healthy Dose Of Radiation
08. Satanic Surgery
09. Antichrist Gulag
10. Diabolic Death Wish
11. Operation Meatcleaver
12. Blood Soaked Graveyard
13. Aggressive Assassination

Het splinternieuwe, vierde album van Collision, Satanic Surgery, mochten we eerder deze maand al streamen; tot een review was het nog niet gekomen, maar die mag natuurlijk niet achterblijven. Collision is al zo'n 15 jaar een gewaardeerde act in het Nederlandse (later ook Europese) live-circuit, met minstens net zo levendige optredens als dat de CD's klinken. In de zomer van 2012 besprak ik de vorige 'lang'speler van deze Limburgers, A Healthy Dose Of Death, meer info en geschiedenis kun je daar teruglezen.

Want als er iets op de albums, en dus ook weer deze nieuwe, van Collision duidelijk overkomt, is dat het onverminderde spelplezier en enthousiasme van de bandleden. Woorden om de muziek te omschrijven zijn bruut, krachtig en vooral energiek. Ik schreef net gekscherend 'lang'speler, omdat deze beide albums van Collision niet langer dan 26 minuten duren. Daarin weten ze er wel telkens 13 nummers doorheen te ramme(le)n. Overigens is deze beperkte speelduur geen kritiek, sterker nog: het is gezien de intensiteit van de muziek maar goed ook dat de albums niet langer duren!

Korte felle explosies dus, die de band nogal eens kort door de bocht in de grindcore hoek drukken; niet helemaal terecht mijns inziens. Want, zoals ik eerder al constateerde, horen we hier net zo goed invloeden van thrash/hardcore/crossover in de stijl van D.R.I., S.O.D. en Nuclear Assault bijvoorbeeld. Dit wordt dan gemengd met old school death en grindcore, waardoor een prettig gestoord geheel ontstaat. Een soort thrash/grindcore crossover zeg maar, waarbij ik wel een heel klein beetje moet denken aan (het toevallig ook recentelijk besproken) Wehrmacht. Dat er een vrijwel constant hoog tempo wordt gehanteerd draagt daar aan bij, net zo goed als dat de band gebruik maakt van twee vocalisten; het woord 'zangers' gebruik ik hier met opzet niet, met een knipoog;-)

Gelukkig wordt dit alles in goede banen geleid door de ervaring en het strakke spel - met chirurgische precisie - van de instrumentalisten, en ook een uitgebalanceerde productie, zodat alle goed te volgen is. Die productie is denk ik nog wel het grootste verschil met de voorganger, en betekent een serieuze verbetering. Zelfs de teksten zijn bij vlagen te verstaan! Een nummer als Touch Me, Jesus laat echter horen dat niet alles zich in een enkel hoog tempo hoeft te voltrekken, aangezien dit ritmisch af en toe een tandje lager gaat, en het gitaarwerk zelfs vleugjes melodie laat horen. Sowieso worden heel af en toe korte stukjes even ingehouden voor een broodnodige adempauze, zodat je als luisteraar net niet helemaal raakt murwgebeukt. Al is het maar voor een paar seconden, zoals het begin van het titelnummer. Of de in deze context trage headbangbare passages in Blood Soaked Graveyard.

Helaas werd en wordt er wel eens neerbuigend gedaan over dit soort 'hersenloze herrie', uiteraard volkomen onterecht. Satanic Surgery barst uit z'n voegen van het muzikale vakmanschap. Wie dat niet hoort laat Collision toch lekker links liggen; ik vermoed dat de band daar ook lekker schijt aan heeft.

Job van de Graaf - Drums

Luc van Rens - Guitars

Wouter Wagemans - Vocals

Björn Hylkema - Vocals

Boris Janssen - Bass