Loading...

Varg - Das Ende Aller Lügen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-02-2016

Tracklist

01. Der große Diktator
02. Das Ende aller Lügen
03. Revolution
04. Streyfzug
05. Achtung
06. Dunkelheit
07. Totentanz
08. Einherjer
09. Wintersturm
10. Ascheregen

Wie eventueel in oktober vorig jaar mijn overpeinzingen omtrent Vargs Roodkapje heeft gelezen, kan zich enigszins een voorstelling maken van hoe ik over de muziek van Varg denk. Uiteraard word ik geacht een onbevooroordeeld en neutraal inzicht te geven wat betreft de albums die mij worden voorgeschoteld, dus ik ga voor Das Ende Aller Lügen, het eerste nieuwe Varg-album in vier jaar tijd, gewoon weer mijn best doen.

Daarbij maakt Varg het me echter niet gemakkelijk. Het album begint namelijk met Der große Diktator, ofwel de speech van Charly Chaplin uit de filmklassieker The Great Dictator; maar dan in het Duits. Gezien Varg in het verleden wat bedenkelijke flirts had met al even bedenkelijke denkbeelden weet ik niet goed wat ik hier van moet vinden. Het is weliswaar een oproep aan het volk om zich te verzetten tegen het fascisme en de leugens van de corrupte regeringen uit die tijd, maar in deze context is me niet helemaal duidelijk of Varg het ook echt zo bedoelt - die combinatie van Duitstalig en zo'n eng klein snorretje vind ik maar niks. Laten we maar hopen van wel!

Ok, dan moet ik het nu maar over de muziek gaan hebben. En om dan maar meteen met de conclusie te beginnen: die overtuigt me (ook) niet. Hoewel het album thematisch wel degelijk samenhang lijkt te vertonen, doet het dat in muzikaal opzicht totaal niet. Ooit begonnen als een melodieuze death/black metalband met heidense inslag (dat laatste dus zeker thematisch) zijn al die invloeden in de loop der jaren samengegaan met/overvleugeld door easy-listening melodeath en metalcore elementen. Muziek voor de massa dus. Die gedachte wordt bij mij nog eens versterkt door het gegeven dat Varg het hele album ook nog eens in het Engels heeft opgenomen, hetgeen uiteraard het bereik potentieel zal vergroten.

Maar ik betwijfel of dat zal lukken, want ik heb eigenlijk geen idee wie zich tot deze wirwar aan muzikale invloeden aangesproken zou moeten voelen. Zo klinkt het titelnummer Das Ende Aller Lügen veel te happy om boosaardig te zijn. In Revolution probeert Varg zo'n beetje alle muzikale invloeden in een enkel nummer te proppen, hetgeen natuurlijk gedoemd is te mislukken. Nummers als Streyfzug en Einherjer proberen qua sfeer nog wel enigszins in de buurt van de 'oude' Varg te komen, maar laten wat mij betreft een veel te zwakke muzikale invulling horen. Kaal vooral. Dieptepunt van het album vind ik Totentanz, dat mede door de gastvocalen van Eluveitie's Anna Murphy en de gebruikte bombast, bijna gothic/symfonisch is. Misplaatst.

Tja, ik heb echt geprobeerd om Das Ende Aller Lügen een eerlijke kans te geven, maar ik vind de muziek veel te onsamenhangend. Ik heb gewoon geen idee wat Varg eigenlijk wil. Nou ja, vooral veel publiek bereiken volgens mij, door de muziek zodanig te presenteren dat deze door een zo breed mogelijk publiek omarmd kan worden. Dat levert naar mijn idee een matig album op, waarop de band van de hak op de tak springt. Zonder kleur te bekennen....

Fenrier – drums

Freki – zang, gitaar

Managarm – zang, gitaar, bas