Loading...

Lord Volture - Beast of Thunder

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2010

Tracklist

01. The Coming Of The Storm
02. Beast Of Thunder
03. Hearts Of Steel
04. Time Will Kill
05. Built For The Kill
06. BloodBound
07. The Motherland
08. Retaliation
09. Reign of Fire
10. Outlaw
11. Pure Evil (Hides In The Dark)

Na een decennium lang in heavy metalbands, zoals Methusalem en Conquestador, te hebben gezongen, besloot zanger David Marcelis om zijn eigen band te vormen onder de naam Lord Volture. Sterk beïnvloed door Judas Priest en Iced Earth, schreef David binnen korte tijd verschillende nummers en begon aan de opnames van het Lord Volture debuutalbum, getiteld Beast Of Thunder. De muziek wordt gekenmerkt door vuile gitaarriffs en pompende drum- en bassecties die tezamen de basis vormen voor het overschot aan hoge krachtvocalen en schreeuwende gitaarsolo’s. Verschillende gitaristen namen deel aan de albumopnames, waaronder de Canadese gitaarlegende Jeff Waters van Annihilator. De Lord Volture live-formatie werd vervolgens samengesteld uit enkele van de meest getalenteerde en toegewijde metalmuzikanten van Nederland. Op gitaar zijn David’s broer Paul Marcelis (Mercyful Fake) en Leon Hermans (Burn) te horen. De ritmesectie wordt verzorgd door bassist Simon Geurts (Mercyful Fake) en drummer Frank Wintermans (Substance).

Op de cd is dan ook terug te horen dat we te maken hebben met ervaren muzikanten. Muzikaal klopt het allemaal op Beast of Thunder, en ook qua productie is niets aan het toeval overgelaten. Na de toonzettende opener The Coming of the Storm krijgen we achter elkaar een aantal klassieke heavy metal songs voorgeschoteld. Niet te snel, met als basis stuwend drum- en vooral baswerk en vette gitaarriffs. Deze basis wordt dan aangevuld met de kenmerkende cleane vocalen van David Marcelis enerzijds, daarnaast vele gitaarsolo's waar nog ruimte over is. De muziek van Lord Volture klinkt daarmee vrij vol, druk. Gelukkig wordt dit geheel productioneel in goed banen geleid, waardoor de nummers en/of de muziek nergens verzandt in een brei.

Er schuilt wel een groot gevaar in de aanpak zoals die van Lord Volture, of moet ik juist zeggen die van zanger David Marcelis. De combinatie van zijn stijl van zingen en de prominente aanwezigheid daarvan overheersen de muziek behoorlijk. Natuurlijk, deze traditionele heavy metal, power metal zo u wil, vraagt om dit soort hoge vocalen. Je zou als band echter jezelf te kort doen door de nadruk alleen of vooral daar op te leggen. Het is vaak een love it or hate it kwestie. Mijn mening in het geval van Lord Volture is dat David op het randje balanceert. Er zijn nummers op deze cd, luister maar eens naar het begin van BloodBound, dat de zang tegen het valse aanzit. Op andere momenten heb ik het idee dat de zanger zich overschreeuwt, boven zijn macht zingt. Nogmaals, wat mijzelf betreft komt ie er mee weg, maar ik kan me voorstellen dat een ander er moeite mee heeft.

Dat Lord Volture meer is dan de zanger bewijst de verder uitstekende muziek op deze cd, die is immers goed verzorgd. Beast of Thunder bevat dus traditionele heavy metal uit het boekje: cleane, vaak hoge vocalen, catchy refreintjes, krachtige gitaarriffs en een solide ritmesectie. Alsof de jaren 80 nooit zijn weggeweest. Heavy metal uit die jaren heeft zo zijn nostalgie en Lord Volture weet deze tijden prima te doen herleven. De aanpak van de muziek en het geluid op Beast of Thunder laat echter horen dat Lord Volture met beide benen in de huidige tijd staat. Prima voer voor de liefhebbers.

David Marcelis - zang

Paul Marcelis - gitaar

Leon Hermans - gitaar

Simon Geurts - bas

Frank Wintermans - drums