Loading...

Nem-Q - 301.81

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2014

Tracklist

01. Suburbia
02. Oracle
03. Terra Forma
04. World in Progress
05. Perspective (part a,b,c)
06. Asylum
07. Adrian
08. Analysis
09. Comfort Zone
10. 301.81

Nem-Q is een progressieve rock/metal band uit het zuiden des lands (Nederweert), actief sinds 2004. Na de release van hun eerste album (Opportunities Of Tomorrow) in 2007 en een persoonswissel op de drums in 2008 is de band druk bezig geweest met nieuw werk. In september 2012 is het dan eindelijk zo ver: de geboorte van 301.81. Ja inderdaad, zo lang geleden, evengoed nog even (terechte) aandacht voor deze band van eigen bodem.

De titel van het album verwijst naar een medische term voor een bepaalde persoonlijkheidsstoornis, en verwijst samen met de andere titels en de cover-art naar het concept. Het album is volledig in eigen beheer opgenomen en geproduceerd. Zoals gezegd, een progressieve band, die een mix brengt van melodieuze rock/metal, jazz/fusion ritmes en poprock invloeden. Van de luisteraar wordt dus wel enige algemene muzikale interesse gevraagd; dit zijn niet zomaar wat vrijblijvende deuntjes.

Suburbia is het sfeervolle intro dat de spanning moet opwekken voor wat komen gaat, en doet dat met verve. Het gaat naadloos over in Oracle, waardoor het lijkt of juist dat nummer vanuit het niets begint; alles achter elkaar doorluisteren is dus het devies. Het is een nog relatief relaxed begin van het album. Met Terra Firma horen we voor het eerst goed waar Nem-Q voor staat. De aparte ritmes, melodieën en zanglijnen, in combinatie met het fijne toetsenwerk zorgen voor een aangename luisterervaring. Hierna bevat World In Progress een stuk heavier riffs, waarmee de sfeer aanzienlijk donkerder gekleurd wordt. Dit bevalt mij wel.

Gelukkig weet Nem-Q z'n songs over het algemeen kort en compact te houden, en bezondigt zich niet aan de behoefte om schier eindeloze nummers te componeren. Dat komt de beluisterbaarheid (en de toegankelijkheid) zeker ten goede. Natuurlijk is Perspective wel een langer nummer, maar dat is dan voor het overzicht weer in drie stukken gehakt. Uiteraard kan de band in deze speelduur zoveel mogelijk van zijn kunnen etaleren; en dat gebeurt dan ook. Van clean gitaargetokkel in rustgevende fragmentjes tot logge riffs en opzwepende stukken. Daarnaast zijn er altijd de sfeervolle toetsen en afgemeten zangpartijen; bescheiden, niet op de voorgrond tredend, clean en bezwerend. Vooral het laatste deel van dit drieluik is weer heerlijk heavy en donker.

Uiteraard mag in deze context ook de piano-ballad niet ontbreken. Die is er dan ook in de vorm van Adrian (de hoofdpersoon van het verhaal), waarin ook meer duidelijk wordt gemaakt over het album-concept. Het nummer dient als een soort verbinding naar het laatste stuk van het album. Wat volgt zijn nog twee vrij duistere tracks, Analysis en Comfort Zone, voordat het instrumentale titelnummer 301.81, in dezelfde sfeer als het intro, het album mag afsluiten.

Er is overduidelijk veel energie in deze plaat gestoken, (het bedenken van) de gelaagde muziek en het concept lijken me aardig arbeidsintensief geweest. In puur muzikaal opzicht komt dat er ook wel uit, ook na meerdere keren luisteren valt er nog genoeg te beleven. En blijken de muzikanten goed in wat ze doen. Toch wil ik ook nog wel twee minpuntjes aantekenen. Ten eerste de (eigen) productie, die mist simpelweg power. De muziek had nog wel wat aan zeggingskracht kunnen winnen door een krachtiger productie, naar mijn mening. En dat geldt ook wel een beetje voor de zang. Hoewel acceptabel, had ik ook daar graag wat meer power in gehoord. Dit heeft mij echter niet belet om te kunnen genieten van deze goede, donkere(!) prog-plaat van eigen bodem.

Paul Sieben - zang, gitaar

Mark Reijven - gitaar

Henri van Zelst - bas

Dennis Renders - toetsen, zang

Twan Bakker - drums, percussie