Loading...

Styxian Industries - Salvation Through Deterioration

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-02-2011

Tracklist

1. Remnants of the former Self 04:44
2. Salvation through Deterioration 01:15
3. Finites Perturbing the True Vacuum 03:51
4. Revise your Existence 04:22
5. Escaping Reality 04:12

Styxian Industries is een black metal gezelschap uit Reeuwijk, inderdaad in ons gezellige Nederland. Ze bestaan sinds 2007 en zijn derhalve nog maar relatief kort bezig. In 2009 werden de eerste paar demo's (oefenruimte opnamen) onder de aandacht gebracht, vooral bedoeld om te laten horen waar de band zich zoal mee bezig houdt. Daarna besloot men om op een wat serieuzer vlak materiaal uit te brengen, dat leidde eind 2010 tot de eerste studio opnamen en het officiële debuut Salvation Through Deterioration. Uitgangspunt van deze vijf track EP was om de muzikale ontwikkelingen van de band te illustreren.

In mijn introductie gebruikte ik bewust de term black metal band, want dat is wat Styxian Industries in mijn ogen is. De band zelf legt vooral de nadruk op hun industrial elementen, maar dat lijkt mij zwaar overdreven. Het eigenzinnige aan het geluid van de band is wel dat zij niet helemaal gebruik maken van het klassieke instrumentarium. Op het titelnummer na, dat een soort kort soundscape achtig intermezzo is, wordt geen gebruik gemaakt van samples of backingtracks. Wel worden naast de traditionele percussie (bekkens) de mogelijkheden van zogenoemde elektronische drumpads gebruikt om een meer mechanisch geluid te bereiken. De wisselwerking tussen het organische en mechanische is een belangrijk thema voor de band.

Daarbuiten is naar mijn mening de muziek die ten gehore wordt gebracht vooral traditionele black metal. Het snelle 'drum'werk, de gierende gitaarriffs en vooral de vocalen die ergens achter in de mix lijken te liggen zijn daar debet aan. Invloeden buiten dit genre zijn heel sporadisch en subtiel in de muziek verweven. Vooral de sfeer die de muziek probeert op te roepen moet voor een meer mechanische feel zorgen. Een voorbeeld daarvan zit in Finites Perturbing the True Vacuum, dat een wat onheilspellende sfeer oproept. Ook Revise Your Existence kent zo zijn uitzonderlijke momenten, het rustige middenstuk laat ruimte voor wat instrumentale frivoliteiten. Het geeft daardoor wel aan dat Styxian Industries verder durft te kijken dan de zwart metalen neus lang is. Ik heb het idee dat Styxian Industries wel een idee heeft waar ze hen willen, alleen komt dat er op dit moment nog niet helemaal uit.

Ir. T / Zang

Mr. A. / Gitaar

Ms. M. / Gitaar

Dr. Z. / Bas

Mr. F. / Bekkens en E-Pads