Loading...

Negură Bunget - Poartã De Dincolo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-04-2011

Tracklist

1. Hotar (08:34)
2. La marginea lumii (07:00)
3. Frig în oase (07:27)
4. Poartã de dincolo (05:33)

De naam Negura Bunget liet ik recentelijk al even vallen in mijn review van Syn Ze Sase Tri, waarvan de twee voornaamste bandleden hun plaatsgenoten tijdelijk uit de brand hielpen. Negura Bunget komt dus ook uit de Roemeense regio die bekend (berucht?) staat als Transsylvanië. Een andere overeenkomst is dat ook deze band qua thematiek regelmatig put uit de rijke geschiedenis van en verhalen uit deze steek. Negura Bunget bestaat echter al veel langer, sinds 1994 (in eerste instantie nog onder een andere naam) om precies te zijn, en het eerste plaatwerk dateert al uit 1996. Daarmee is de band wel te beschouwen als de grondlegger van de Roemeense black metal scene. De bezetting van de band is niet altijd even overzichtelijk geweest, de constante factor bestaat uit de twee oprichters van de band: Negru (drums) en Hupogrammos (zang, gitaar, bas, keyboards). Vorig jaar echter leek na interne strubbelingen de band zelfs op te houden te bestaan, een doorstart werd door diverse leden gemaakt onder de naam Dordeduh (waaronder Hupogrammos). Uiteindelijk besloot drummer Negru met een grotendeels vernieuwde bezetting onder de naam Negura Bunget door te gaan, waardoor het schijnbaar onafscheidelijke oorspronkelijke duo nu definitief verscheurd lijkt.

Naast de al eerder genoemde thematiek vond de band ook veel inspiratie in de natuur, Negura Bunget betekent dan ook Donker Mistig Woud. Het nieuwste werkstuk Poartã De Dincolo lijkt qua thema echter uit een heel ander vaatje te tappen. Het betekent zoiets als een doorgang van boven of gedragen van de ander zijde, en gaat over de verkenning en/of het bestaan van diverse werelden, al dan niet in werkelijkheid of in onze geest. Het is een EP geworden die met vier tracks toch nog bijna een half uur duurt, het tekent het uitgespannen karakter van de muziek. Deze release markeert sowieso een mijlpaal voor de band, want hiermee voldoen ze aan de laatste verplichting voor label Aural Music/Code 666. Hiermee komt een einde aan een elf jaar durende samenwerking en is, alle EP's en full lengths bij elkaar opgeteld, de tiende studiorelease van de band. De muzikale richting blijft men trouw, Poartã de Dincolo is traditiegetrouw gevuld met zeer sfeervolle, uitgesponnen black folk metal, doorspekt met allerlei lokale invloeden (waaronder de panfluit, die een voorname plaats inneemt).

De cd begint, hoe kan het ook anders, met een uiterst sfeervol Hotar. Een laid down gitaardeuntje, bezwerende, soms zelfs fluisterende zang, en fraai aanzwellende toetsenpartijen. Naarmate het nummer vordert gaat het over in een atmosferisch black metal stuk. Hoe hard de muziek echter ook wordt, een sfeervolle inkleuring blijft ten allen tijden de boventoon voeren. La Marginea Lumii kenmerkt uiteraard die zelfde belangrijke sfeer, al wordt dat iets anders ingevuld. In dit nummer wordt uitgebreid gebruik gemaakt van het wat minder voor de hand liggende instrumentarium. De panfluit en wat andere blaasinstrumenten, maar ook toegevoegde percussie hebben het voor het zeggen. De sfeerstukken en heavy passages worden mooi afgewisseld, met voor elke passage bijpassende vocalen. Dit gaat overigens ook op voor het gitaarwerk: de ene keer ingetogen, bijna op de achtergrond, een andere keer met inventieve riffs volop aanwezig. Frig în Oase daarentegen is een heel ander soort werkstuk, ik zou het omschrijven als een ambient soundscape. Dit bevalt mij een stuk minder dan de andere, organische, nummers. Afgesloten wordt met het titelnummer Poartã de Dincolo, dat wat korter is dan de andere tracks, en (daardoor?) een stuk compacter klinkt. Negura Bunget komt hierop een stuk sneller to the point dan de overige tracks.

Voor de liefhebbers van Negura Bunget zal Poartã de Dincolo weinig nieuws herbergen, ook hetgeen ik hier beschreven heb zal weinig toevoegen. Het is nu eenmaal een band waarvan je in grote lijnen wel weet wat je er van kunt verwachten. Dat is heel iets anders als dat het een voorspelbare band of voorspelbare muziek is, want dat is het zeker niet!

Ageru Pământului - Vocals, Percussion, Xylophone, Kaval, Frula, Pan Flute, Tulnic

Fulmineos - Guitar, Vocals

Urzit - Guitar

Gădineţ - Bass, Pan Flute, Vocals

Inia Dinia - Keyboards

Negru - Drums, Percussion