Loading...

Twisted Tower Dire - Make It Dark

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2011

Tracklist

1. Mystera
2. Snow Leopard
3. The Stone
4. Make It Dark
5. White Shadow
6. The Only Way
7. Torture Torture
8. Beyond the Gate

De naam Twisted Tower Dire is sinds haar oprichting in 1995 synoniem voor compromisloze heavy metal. Ontstaan vanuit "een hardnekkige haat voor de jaren '90 anti-metal cultuur", zoals op de eigen website te lezen staat, is de band altijd in staat geweest trouw te blijven aan de ware heavy metal gedachte. Hoe meer andere muzikale voorkeuren overheersten en wars van populaire trends is de band consequent blijven vasthouden aan zijn eigen authentieke stijl. Zoals ik recentelijk al schreef over de gelijkgestemde zielen van landgenoten Argus, geldt ook voor Twisted Tower Dire dat ze in thuisland U.S.A. nauwelijks begrepen worden. De authentieke Brits/Europese stijl heavy metal doet dan ook behoorlijk gedateerd aan, maar is in al zijn oorspronkelijkheid en eerlijkheid een genot om te beluisteren, zeker voor de oudere jongeren onder ons. Het inmiddels vijfde album Make It Dark zal medio mei uitgebracht worden, na een min of meer gedwongen pauze van ruim vier jaar. In februari van vorig jaar overleed zanger Tony Taylor na een tragisch motorongeval. Er moest na een korte rouwperiode in de vorm van Johnny Aune eerst een nieuwe zanger worden ingewerkt.

De muziek van Twisted Tower Dire voert de luisteraar dus mee terug naar de hoogtijdagen van de klassieke heavy metal, denk Engeland, begin jaren 80 van de vorige eeuw. Mystera gaat er meteen in volle snelheid vandoor, een typische korte felle opener: pure heavy metal met een rock 'n' roll attitude, mij doet het een beetje aan Motörhead denken. Snow Leopard doet daarna de NWOBHM herleven of we nog in 1980 leven: twin gitaarloopjes om je vingers bij af te likken, cleane vocalen met de typische hoge uithalen en een ritmesectie die uitnodigt tot meebangen. Vooral de zeer aanwezige, stuwende baslijnen laten je niet met rust. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de meezingbare refreintjes: wie wil er nu niet meebrullen met Snow Leopard Run. Waar deze track het qua tempo nog even rustig aan deed, moet The Stone het weer hebben van een lekkere snelheid, en vergeet de old school gitaarsolo's niet! Het titelnummer is ook zo'n lekkere niks aan de hand swingende metalkraker, daarna ligt White Shadow qua geluid iets zwaarder op de maag met een lekkere heavy riff als basis. Natuurlijk wordt de epische afsluiter ook niet vergeten: Beyond The Gate lost met zijn ruim acht minuten ook die belofte in, en luister eens naar het baswerk aan het einde.

En zo kan ik alle tracks wel doorgaan, stuk voor stuk zijn het heerlijke headbangkrakers, alsof de tijd nooit is verder gegaan dan pakweg 1982. Bands waar ik vooral aan denk zijn (weliswaar iets verder terug in de tijd) Thin Lizzy, vanwege het twin gitaarwerk uiteraard; en een band als Angel Witch, vanwege de lichtvoetigheid van het materiaal en de power in de zang. Make It Dark is een som van alle elementen die heavy metal maken tot wat het is: gitaar en zang melodieën zetten de toon, pakkende refreinen laten je niet meer los en het allerbelangrijkste: elk nummer geeft je het gevoel dat zo'n nummer een regelrechte metal klassieker zou kunnen zijn. Na een paar luisterbeurten heb ik sommige lijntjes nu nog in mijn hoofd zitten. En wat nou power metal, dit is heavy metal zoals het hoort te klinken! Je zou bijna vergeten dat Twisted Tower Dire een Amerikaanse band anno nu is. Ik wil er ook eigenlijk geen seconde aan denken, laat mij maar terugdromen naar de tijd van mijn onbekommerde jeugd: toen heavy metal nog gewoon heavy metal was, ik nog lang haar had, en elpees en concertkaartjes nog betaalbaar waren.

Johnny Aune - Vocals

Scott Waldrop - Guitar

Dave Boyd - Guitar

Jim Hunter - Bass

Mark Stauffer - Drums