Loading...

Pharaoh - Ten Years

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2011

Tracklist

1. Ten Years (4:13)
2. When We Fly (3:31)
3. White Light (New Model Army cover)(4:34)
4. Reflection and the Inevitable Future (4:16)
5. Nothing I Can Say (5:07)
6. Tormentor (Slayer cover) (4:19)

Pharaoh behoort, net als de hier al eerder besproken Twisted Tower Dire en Argus, tot een categorie Amerikaanse bands die de traditionele heavy metal hoog in het vaandel hebben staan. Pharaoh is opgericht in 1997 en heeft inmiddels drie volledige albums (After The Fire, 2003; The Longest Night, 2006; Be Gone, 2008) op z'n naam staan. Momenteel is de band druk bezig met de voorbereidingen voor hun vierde album, dat later dit jaar nog moet gaan verschijnen. Des te opmerkelijk is het moment van release van deze EP Ten Years. Deze zou inderdaad de markering moeten betekenen van het tienjarig bestaan van Pharaoh, maar heeft blijkbaar nog een paar jaar op de plank gelegen. Het is wel een typische “overzichts” release: de EP bevat twee overgebleven nummers van het laatste album, twee voormalige bonustracks en twee covers.

Het schijfje trapt af met het titelnummer, dat meteen veelzeggend is over de muziek van Pharaoh, zoals we al konden verwachten na de genoemde vergelijkingen. Modern lijkt bijna wel een vies woord in de wereld die (US) underground metal heet. De heavy metal op deze EP is dan ook zo authentiek als wat. Laat ik de clichématige omschrijvingen nog maar eens van stal halen, want de galopperende drums, de catchy riffs en refreintjes, fraaie snelle, melodieuze gitaarsolo's en de constante neiging tot meebangen zijn volop aanwezig. Ook When We Fly bevat alle vertrouwde elementen en voeren de luisteraar mee naar de hoogtijdagen van Iron Maiden en op deze track vooral Saxon. Ow ja, vergeet ik nog bijna de overtuigende powervolle zang van Tim Aymar (ex Control Denied) te noemen, die mag toch zeker niet onderbelicht blijven!

Opvallende nummers op deze EP vind ik de twee covers. Het zijn twee tracks uit een behoorlijk uiteenlopende muzikale richting. Pharaoh laat beide nummers geheel in hun waarde, maar geeft er desondanks een heel eigen draai aan, ze wijken niet af van het eigen werk van de band. Het van oorsprong desolaat klinkende White Light weet Pharaoh op te pimpen tot een bevredigende metal kraker (met overigens heerlijk baswerk). Ook Slayer's Tormentor (uit het aloude Show No Mercy tijdperk) ondergaat een stevige opknapbeurt, deze uitvoering lijkt haast nog wel vlotter en zeker een stuk opbeurender dan het “evil” origineel. Tormentoooooooor!!! Liefhebbers van authentiek uitgevoerde US heavy metal hebben er weer een prima band bij. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het fraaie en afwisselende Nothing I Can Say, en je bent verkocht. Pharaoh is in al zijn oorspronkelijkheid een genot om naar te luisteren, al zal dat de huidige generatie moderne metal fans waarschijnlijk worst zijn.

Tim Aymar - vocals

Matt Johnsen - guitars

Chris Kerns - bass

Chris Black - drums