Loading...

Betraying The Martyrs - Breathe In Life

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 05-08-2011

Tracklist

1) Ad Astra
2) Martyrs
3) Man Made Disaster
4) Because Of You
5) Tapestry Of Me
6) Liberate Me Ex Inferis
7) Leave It All Behind
8) Life Is Precious
9) Love Lost
10) Azalee
11) When You're Alone

Een groepje jongeren uit Parijs vormden eind 2008 de line-up voor Betraying the Martyr. Gezamenlijk wilden de heren krachtige muziek maken met overtuigende live optredens die een positief denkbeeld en moraal presenteren. Dit geformuleerd in een frisse houding van moderne metal die de scene als een storm bedwingt. Hiermee produceerde de band, november 2009, hun eerste EP "The Hurt, The Divine, The Light". Dat die hun geen windeieren legde, blijkt onder anderen uit het gegeven dat de band op tour ging door o.a. de UK, een deel van de Benelux, Frankrijk en Zwitserland. Inmiddels heeft de band een behoorlijk trouwe fanbasis opgebouwd. Zoals inmiddels bijna gebruikelijk lijkt, moeten er daarna de nodige bandwisselingen optreden. De zanger en gitarist verlaten de band en worden kort daarna opgevolgd. Dit geeft de band een nieuwe impuls voor het schrijven van materiaal en hun optredens.

De plaat beukt er lekker op los na het orchestrale intro "Ad Astra", wat overigens zo uit een film geplukt zou kunnen zijn. Een bijzondere tegenstrijdigheid is dat de plaat "Breathe in Life" bol staat van de diepe grunt van Aaron, gestructureerde chaos en snelle passages, waar tegenover de heren zich zeer uitdrukkelijk met positive overtuiging uitspreken. Hiernaast bevat de plaat overigens ook vele melodieuze passages, waarin ook cleane zang regelmatig de overhand heeft. De soms technische staccato gitaarriffs worden ondersteund door toetsenpartijen.

Een opvallende tussen de tracks is het een na laatste nummer "Azalee" dat meer een poppie rock/metal nummer is, beginnend met alleen toetsen en cleane zang, dat langzaamaan opbouwt in de vier minuten dat het nummer duurt. Vervolgens opgevolgd door het voornamelijk midtempo "When You're Alone" dat er, afgewisseld met snelle passages weer behoorlijk agressief op los gaat.

Tja, hoe moet je zo'n plaat nou goed omschrijven? Het is inderdaad moderne metal, met soms een vleugje hardcore, maar vooral veel stacatto midtempo stukken. Voor de die-hard old skool death metal fan is dit zeker geen aanrader, maar wie weet kan de band je overtuigen. De plaat staat strak van de agressie, maar geeft ook openingen tot even ademhalen. Ik denk dat het de heren zeer zeker gelukt is een frisse sound neer te zetten. De positieve (niet per se religieuze) instelling siert de band daarnaast. Ik zeg: zeer zeker een aanrader!

Aaron Matts - zang

Victor Guillet - toetsen, zang

Baptiste Vigier - gitaar

Lucas D'angelo - gitaar

Valentin Hauser - basgitaar

Antoine Salin - drums