Loading...

Dark Forest - Dawn of Infinity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-10-2011

Tracklist

01. Hourglass
02. Lightyears On
03. The Green Knight
04. Seize The Day
05. The Tor
06. Through A Glass Darkly
07. The Stars My Destination
08. Under The Greenwood Tree
09. Black Delta
10. Deadly Premonition

Zonder er extra de aandacht op te willen vestigen of te promoten: het label Cruz Del Sur heeft mij al een paar leuke releases bezorgd. Aan Twisted Tower Dire, Pharaoh, vooral Argus, en voorheen ook While Heaven Wept heb ik al de nodige aangename luisteruurtjes en oorgastische muzikale ervaringen te danken. Ik weet inmiddels qua muziek wel wat ik van het label kan verwachten, en verheug me al vanaf het eerste moment op de aangekondigde release van Dark Forests Dawn Of Infinity. De grote gemene deler van al deze bands is namelijk simpelweg heavy metal. En wel van het soort zoals die klonk in de tijd dat old school heavy metal of power metal nog gewoon heavy metal heette. Dezelfde tijd ook dat ik als (beginnend) puber het leven en de wereld nog met alle onzekerheid van dien moest gaan ontdekken. Inderdaad, we schrijven begin jaren 80, en bij mijn ontdekkingstocht hoorde toen gelukkig ook al heavy metal. Inmiddels als veertigplusser, grijzend/kalend en gezegend met een fikse bierpens ben ik de muziek zoals die in die tijd gemaakt werd echter nog steeds niet beu. En veel hedendaagse bands (en medeliefhebbers) gelukkig ook niet.

Aldus wordt ik getrakteerd op Dark Forest. De band bestaat sinds 2002, en is, in tegenstelling tot de genoemde Amerikaanse labelgenoten, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk zelf. Dark Forest heeft zich vanaf het begin toegelegd op het spelen van heavy metal zoals hun landgenoten uit de glorieuze hoogtijdagen dat ook deden. Dat leverde tot nu toe een bestaan in de marge, een handjevol demo's/EP's, een volledig album (Dark Forest, 2009) en als laatste een deal met Cruz Del Sur op. Om de muziek van de band te beschrijven kunnen we alle denkbare clichés uit de kast trekken, dat geldt voor zowel de muziek zelf als het beeld dat daarbij geschetst wordt. In willekeurige volgorde betekent dat: spandex broeken, gitaartandem, hoge vocale uithalen, NWOBHM, voortrollende drums, catchy refreintjes, vuisten in de lucht, twinsolo's, stuwend baswerk, Iron Maiden, mijn puberjaren, headbangen, heavy metal, sterke riffs, midtempo meeswingers, zwiepende manen, en zo kan ik misschien nog wel even doorgaan.

Moraal van dit verhaal: dit album is waarschijnlijk voornamelijk voer voor de klassieke metalfan. De tracks afzonderlijk bespreken voegt naar mijn bescheiden mening niets toe aan wat ik hiervoor al omschreven heb. Dat klinkt gemakzuchtig, maar het is simpelweg zo dat ik van een album als dit gewoon elke noot geniet. Het beetje eigen dat Dark Forest aan het genre toevoegt zijn de subtiel aanwezige folky invloeden. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in het lange, voornamelijk midtempo The Tor, maar bijvoorbeeld ook Under The Greenwood Tree kent in het gitaarwerk en ritme behoorlijke folkinvloeden. Dat draagt wat mij betreft alleen maar bij aan de authentieke Britse sfeer (Thin Lizzy!). Daarnaast zijn het vooral catchy heavy metal krakers die de show stelen, te beginnen met het meebrulbare Hourglass. Verder blijft de muziek tot aan de heavy afsluiter Deadly Premonition een feest der herkenning. Zo voor de hand liggend, simpel en voorspelbaar, geen originele noot te bekennen op dit album. En deze ouwe headbanger geniet er elke seconde van!

Adam Sidaway - Drums

Jim Lees - Guitars

Christian Horton - Guitars

Paul Thompson - Bass

Will Lowry-Scott - Vocals