Loading...

Braincasket - Methods Of Persuasion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-01-2012

Tracklist

1. Go With No Face
2. Sick Sense Of Acid
3. Methods Of Persuasion

Onder de naam Braincasket is dit Friese gezelschap nu zo'n jaartje of zes bij elkaar denk ik, maar de diverse bandleden hebben al eerder met elkaar gemusiceerd. Gedurende de laatste paar jaar blonk deze creatie vooralsnog uit door onopvallendheid, maar de laatste tijd duikt de naam Braincasket wat vaker op flyers en de lokale podia op. Het blijkt dat officieus bandleider/drummer Martin Kloosterman de band de spreekwoordelijk schop onder de kont heeft gegeven. Onder anderen resulterend in de nieuwe demo Methods Of Persuasion (Juli 2011). Overigens vooraf gegaan door het toetreden van een tweede rochelaar, waardoor de vocale sectie van de band een flinke boost heeft gekregen.

Methods Of Persuasion staat met drie tracks en een gezamenlijke speelduur van nog geen zeven minuten voor een straffe portie brute death grind. Opener Go With No Face gaat prima door voor een doorgewinterde grind eruptie. Compleet met putrochels, pigsqueels, hyperblasts en ubersnelle riffs en eindigend met een bijna polka (leuk baslijntje) voldoet deze track helemaal aan de clichés. Sick Sense Of Acid doet daar weinig voor onder, hier durft de band zelfs een voorzichtige groove aan te wagen (hallo Cannibal Corpse).

Het afsluitende titelnummer klinkt wat minder rechttoe rechtaan beukerig. De gitaarriffs neigen meer naar klassieke death metal, het nummer heeft een wat old school gevoel. Ik heb het idee dat er geprobeerd is om wat andere aspecten uit de death metal in de muziek te stoppen om het wat minder eendimensionaal te laten klinken. Dat is wat mij betreft in elk geval gelukt.

Ook productietechnisch is dit creatieve uitwerpsel, zeker voor demobegrippen, zeer acceptabel. Na jaren van (met alle respect) wat aanmodderen in de marge klinkt er weer toekomstmuziek vanuit het Braincasket kamp. Deze demo biedt het vertrouwen om vooruit te kijken, een sterkere productie op toekomstig plaatwerk en wat meer eigen inbreng zoals op het titelnummer moeten de rest gaan doen.

Sito van der Let - Vocals

Peter Weyer - Vocals

Lord Morba - Drums

Dennis van Galen - Guitars

Jeroen Rijpstra - Guitars

Johan Flapper - Bass